Ülo Toomsalu • 2. mai 2005 kell 5:34

EPL: Edgar Savisaar valmis Estonian Airi ja Levira erastama

Majandusminister Edgar Savisaar ei välista pensionireformi katteks stabilisatsioonireservi kallale minekut ning tahab Estonian Airi ja Levira erastada.

?Uus koalitsioon tahab tõsta keskmise pensioni aastaga 3000 kroonini, mis vajaks järgmisel aastal 1,2 miljardit krooni lisaraha ning viiks pensionikassa 10 aastaga ligi 11 miljardi kroonisesse miinusesse. Kust see raha tuleb?? küsis Eesti Päevaleht Edgar Savisaarelt

?Kui majandus kasvab järgmisel aastal kuus protsenti, toob see eelarvesse täiendavalt 3?4 miljardit krooni. Koalitsioonileppe täitmine sellist summat maksma ei lähe,? vastas Savisaar.

?Seega püüame lubadused täita esiteks eelarve normaalse juurdekasvu arvelt. Teine võimalus on eelarve sisuline ümberkorraldamine, umbes 7?8 protsenti eelarve mahust on alati võimalik uutele prioriteetidele ümber jagada.

Kolmas moment on see, et me vaatame üle riigi vähemusosaluste müügid. Hindame selliste firmade puhul nagu Estonian Air, Levira jt, kas jätkame vähemusosaluse omamist või müüme selle. Estonian Airis on riigil näiteks nii väike osalus, et me ei saa firma poliitikat oluliselt mõjutada.?

Savisaar ütles, et valitsus püüab stabilisatsioonifondita hakkama saada ja selleks on head eeldused. ?Samal ajal on stabilisatsioonifond reaalne rahanduslik instrument ja kui me ei arvestaks selle olemasolu ja et saame vajadusel seda kasutada, poleks me objektiivsed,? lisas majandusminister.

Riigile kuuluvate ettevõtete börsileviimise kohta ütles Savisaar, et börsilemineku eesmärk ei saa olla lihtsalt börsi toetamine. Selle eesmärk saab olla nendesse firmadesse täiendava raha saamine. ?Minu arvates ei ole Eesti Energia ja Tallinna Sadam sellises seisus, et vajaksid hädasti raha. Mõlemad on selge perspektiiviga arenevad ettevõtted,? lausus Savisaar.

Savisaar märkis, et ministriametis on tal kaks ambitsiooni. Üks on riikliku arengufondi loomine ja teine teedeehituse ja -remondi rahastamisel läbimurde saavutamine.

Hetkel kuum