Ülo Toomsalu • 25. mai 2005 kell 5:42

PM: Paljulapselistel emadel napib sobivat tööd

Kui Eesti lasteta naiste tööhõive ületab euroliidu keskmist, siis erinevalt paljudest riikidest vähenevad Eesti naiste töövõimalused koos laste arvu kasvuga.

Eestis on tööhõive määr üks Euroopa Liidu kõrgemaid nende naiste puhul, kel ei ole alla 12aastasi lapsi, selgus Eurostati hiljutisest uuringust. Kui ELi keskmine lasteta naiste tööhõive määr on 75,1 protsenti, siis Eesti naistel on see näitaja koguni 83,8 protsenti, mis on riikide pingereas teisel kohal T?ehhi järel, kirjutab Postimees.

Ühe ja kahe lapsega naised on tööhõive näitajatelt euroliidu keskmisest veel veidi kõrgemal. Hoopis suur langus toimub Eestis aga kolme ja enama lastega naiste puhul. Nii töötab kolme või enama lapse puhul Eestis vaid 39 protsenti naistest, Lätis aga samal ajal 50,6 ja Leedus 58,9 protsenti.

Kõige tähtsamaks peab Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Kalmer Hütt paljulapseliste naiste tööturule pääsu puhul seda, et emal oleks võimalik oma lapsed töötamise ajaks kusagile jätta. «Kui aga lasteaiatasud on aetud omavalitsuste poolt liiga kõrgeks, siis «teenib» ema kodus töötades rohkem,» nentis Hütt.

Kui töökoht on kodunt kaugel, kulub Hüti sõnul suur summa transpordile ja kui seetõttu kaotab pere ka veel toimetulekutoetuse, siis on tööleminek majanduslikult mõttetu.

Rahvastikuteadlase Kaljo Laasi sõnul on kohtade arv lastesõimedes vähenenud ja et kohta saada, tuleb järjekorda registreerida kohe pärast sünnitamist. «Sageli kasvab laps enne lasteaiakoha saamist sõimeeast välja. Lapsehoidja palkamine läheb aga kulukaks,» märkis Laas.

«Tuleks tõsta ka lastega naiste autoriteeti, näiteks edutades ja valides neid prestii?ikatele ametikohtadele. Igal juhul väärivad lastega naised rahvastiku taaste seisukohalt Eestis tunduvalt suuremat tähelepanu,» tõdes Laas.

Hetkel kuum