Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigisisese töölähetuse päevaraha suurenes poolest aastast

  Valitsuse 2005. a 7. juuli määrusega muudeti 2000. aastast kehtivat määrust töölähetuste kulude hüvitiste ja päevaraha määrade ning nende maksmise tingimuste ja korra kohta.
  Nüüd laieneb nimetatud määrus ka loomeliitude poolt loovisikule tema loometööga seotud lähetustele. Määrus jõustus 1. juulist ja rakendub tagasiulatuvalt 1. jaanuarist. See on oluline loovisikutele, kelle töölähetusi varasem määrus ei reguleerinud.
  Olulisim muudatus on töölähetuse päevaraha määras. Kui enne maksti riigisisese ühepäevase lähetuse puhul päevaraha 50 krooni ja mitmepäevase lähetuse korral päevaraha 80 krooni, siis muudatuse kohaselt võib tööandja maksta ka ühepäevase lähetuse korral päevaraha 80 krooni päevas, kuid mitte vähem kui 50 krooni päevas.
  Määrus sätestab majutuskulude alammäärad, milleks riigisisesel lähetusel on 200 krooni ööpäevas ja välislähetusel 800 krooni. Muudatuse kohaselt võib töötaja lähetusest keelduda, kui tööandja kavandab lähetatu majutuskulud alla alammäära.
  Välislähetuse päevarahade määrad ei muutunud, küll aga kaotati määrusest mõisted ühepäevane ja mitmepäevane. Seega on välislähetuse korral tööandjal õigus otsustada päevaraha suuruse üle vahemikus 350?500 krooni.
  Kui enne võis tööandja vähendada päevaraha määra kuni 70% juhul, kui lähetatule tagati lähetuskohas viibimise ajal tasuta toitlustamine või seda asendav toiduraha, siis muudatuse kohaselt on õigus päevaraha määra vähendada üksnes siis, kui lähetatule tagatakse tasuta toitlustamine. Toiduraha maksmine asendub kolmanda isiku poolt makstava päevarahaga. Kolmas isik võib olla eeskätt lähetatavat töötajat vastuvõttev isik või asutus. Kolmas isik võib ise maksta töötajale päevaraha või päevaraha maksab kolmandale isikule lisaks töötaja tööandja. Mõlemal juhul tuleb arvestada, et kui kolmanda isiku poolt makstav päevaraha määr või kolmanda isiku ja tööandja poolt kokku makstav päevaraha ületab riigisisesel lähetusel 80 krooni päevas ja välislähetusel 500 krooni päevas, kuulub piirmäära ületatav osa tulumaksuga ja sotsiaalmaksuga maksustamisele.
  Et riigisisesel lähetusel on tööandjal võimalik maksta päevaraha 50?80 kroonini, siis ei ole töötajal õigust tagasiulatuvalt nõuda ühepäevaste lähetuste eest 80 krooni. Tööandjal oleks õige kehtestada oma ettevõtte päevaraha määr eraldi dokumendiga juhul, kui see jääb alla 80 kr ja maksta seda kõigile töötajatele ühesuguses määras.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.