Ülo Toomsalu • 27. oktoober 2005 kell 5:28

EPL: Haigekassat kummitab uuel aastal taas eelarveauk

Kuigi ravikindlustuse eelarve kosub 2006. aastal 1,3 miljardi krooni võrra, arvestab valitsus praegu haigekassa tulevase 80 miljoni kroonise defitsiidiga.

Haiglate liit ennustab koguni 190 miljoni kroonini ulatuvat auku, kirjutab Eesti Päevaleht.

?On tehtud prognoos, et üles jääb vahendite puudujääk 78 miljonit. Kaheksa miljardi kroonise eelarve juures on see üsna väike summa,? ütles Riigikogus rahandusminister ja haigekassa nõukogu liige Aivar Sõerd. ?Kindlasti leiame artikleid, kus oleks võimalik kulusid kokku hoida selliselt, et teenuse kvaliteet ei kannataks.?

SDE aseesimehe Eiki Nestori sõnul saab 80 miljoni krooni suurusest defitsiidist rääkida vaid juhul, kui tervishoiuteenuste hindu tõstetakse ainult arstide ja õdede palgaleppe võrra. See number ei kajasta kõiki muid hinnatõuse, mis samuti ravihinnad kallimaks teeb. Puudujääki on Nestori kinnitusel võimalik katta kas täiendava rahaeraldusega riigieelarvest või ravijärjekordade pikendamise teel.

Hiiglaslik, üle poole miljardi krooni küündiv eelarveauk ähvardas haigekassat ka kevadel. Uskumatult hästi laekuv sotsiaalmaks lahendas aga juba suvel tervishoiu tänavused rahamured ning päästis võimuliidu selleks korraks valusate otsuste langetamisest.

Võimuliit lükkas teisipäeval tagasi sotside eelnõu, mis üritas jagada riigieelarve summasid üldarstiabi kulutusteks, vähendades nii haigekassa koormust.

Hetkel kuum