ÄP fototoimetus • 13. november 2005 kell 22:00

PRIA maksis lehmapidajatele ekslikult 10 miljonit krooni rohkem toetust

2500 veisekasvatajat said PRIA-lt ettenähtust suuremat toetust ning mitte keegi neist ei teatanud sellest PRIA-le. Näiteks said pullvasikate kasvatajad iga looma kohta 791 krooni toetust, kuigi oleks pidanud saama vaid 158 krooni. Ligi kaks korda ettenähtust enam said toetust ka lehmmullikate pidajad.

Raha maksti talunikele välja juba juuni lõpus ning viga selgus mitu kuud hiljem hoopis muude vaiete menetlemise käigus.

?Imelik tõesti, et mitte keegi toetuse saajatest ei teatanud veast,? ütles PRIA pressinõunik Heli Raamets. ?Muidu kaevatakse küll meile aktiivselt, kui keegi kahtlustab, et on vähem raha saanud.?

PRIA ootab, et ekslikult liiga palju raha saanud loomapidajad maksaksid üleliigsed summad tagasi ning see tagasimakse peaks toimuma pärast pindalatoetuste väljamaksmist aasta lõpus. Tasaarveldust ei saa Raametsa sõnul teha, kuna pindalatoetused on nn eurotoetused, ekslikult makstud veisetoetus aga Eesti riigieelarvest.

PRIA sõnul on tegemist inimliku eksimusega: PRIA töötaja sisestas toetuse arvestamise programmi pullvasikate ja lehmmullikate loomagruppidele ekslikult vale koefitsiendi.

PRIA saatis sellel nädalal 2500 veisetoetuse saajale vabanduskirja. Novembri lõpus saadetakse neile kiri, kus on üksikasjalikud andmed selle kohta, kui mitut looma viga puudutab ja kui suures summas tuleb rohkem makstud toetus tagasi maksta.

Autor: ÄP

Hetkel kuum