Heidi Vihma • 15. detsember 2005 kell 22:00

Berliini polegi nii väga pikk tee

Eelmisel paaril nädalal oleks võinud see restoran ennast reklaamida kui Pimedate Ööde Filmifestivalile kõige lähemalasuv restoran. Meil jäi kahe filmi vahele paras aeg, et Berlinis söömas käia. Jäime õhtusöögiga isegi rohkem rahule kui seekordse filmiga.

Kõigepealt meeldis selle restorani rahu ja vaikus: olime just pannud auto Europarkla-nimelisse hiiglaslikku porilompi, tulnud läbi pimedast õuest, kus igaks juhuks käekotti kõvasti enda ligi hoidsin, ja siin ? klassikaliselt rahulik restoran, napp ja moodne, kerged viited jõuludele. Sedasorti koht, kus sisekujundus toidule piisavalt ruumi jätab.

Hotellirestorani menüül pole erilist loominguvabadust lubatud ja pole ju vajagi. Nii jääb ka Berlin klassikale truuks, lubades endale ainult mõned väikesed saksapärased kõrvalepõiked: Baieri kartulisalat, Müncheni karbonaad, Leipzigi ühepajatoit.

Praetud lestafilee oli üks parimaid viimase aja kalatoite, värske kala, krõbe, ülimalt tagasihoidliku maitsestusega (seda pole ju heale värskele kalale vajagi). Kala, kaste, lisandid ? kõik sobisid hästi kokku. Härjasabasupp rohelise sibula ja köögiviljadega oli kah tore ja meeldis, sellist suppi ju eriti ei tehta. Vähe keerulisem oli lugu carpaccio?ga, menüüs oli kirjas carpaccio sinepikastme ja küüslauguleibadega, aga tegelikult oli see merikapsasalat küüslauguleibadega, lisandiks väheke carpaccio?t. Nii oluline ja ebaharilik komponent kui merikapsasalat oleks pidanud kindlasti menüüs kirjas olema, muidu rikub üllatus maitse-elamuse. Bornholmi räimefilee marineeritud õunte ja pariisi kartulitega oli kenasti koostatud roog, kus küll minu maitsemeel koka omaga üksmeelt ei saavutanud, aga maitse on ja jääb vaieldavaks.

Plusspoolele lähevad aga kirja veel soojad porgandileivakesed kerge toorjuustumäärdega, imeilusad veiniklaasid ja mõnus muusika, mis andis oma osa tagasihoidliku eeljõulu-meeleolu loomiseks. Ja väga tore ettekandja, kellel jätkus aega ja tahtmist meiega natuke pikemaltki rääkida. Nädal otsa vindunud külmetushaigus sai selle õhtuga otsa ? ennegi on meeldiv õhtusöök ravimitest tõhusam olnud.

Hetkel kuum