Aktsiaid tasub osta firma nimel

20. september 2006, 08:58

Erainvestoritele kuulub Eesti börsifirmade
aktsiate turuväärtusest ainult 2,5 miljardit ehk ligi 5%, üha enam aktiivsemaid
investoreid eelistab kaubelda firma nimel.

„Kõik, kes natukenegi rohkem raha liigutada tahavad, ei jäta ometi makse optimeerimata,” seletas väikest erainvestorite arvu SEB Ühispanga maakler Peeter Koppel.

Tema hinnangul ei ole tegemist statistika moonutusega. „Sellises maksukeskkonnas, kus me praegu oleme, on see loogiline. Kes teevad tehinguid juba natukenegi suuremate summadega ja tahavad tihedamini kaubelda, need enamasti oma nime all börsitehinguid ei tee.”

Ka Hansabank Marketsi maakler Raido Lillemets kinnitas, et viimasel paaril aastal on eraisikud üha rohkem hakanud firmadesse liikuma. „Trend on see, et inimesed, kes varem investeerisid eraisikutena, on nüüd endale investeerimiskeha tekitanud,” lausus ta. Kui firma jätab teenitud kasumi välja võtmata, ei ole tarvis tulumaksu maksta ning kasumi edasi investeerimine on seetõttu hõlpsam.


Investorite struktuuri läbilõige võib anda vihjeid ka aktsiate kaubeldavuse kohta. „Kauplemist on kindlasti rohkem nende ettevõtetega, kus väikeinvestorite käes olevate aktsiate arv on suurem,” tähendas Koppel, lisades, et käivet tehakse siiski nende aktsiatega, mis kuuluvad peamiselt institutsionaalsetele investoritele.


Kõige enam on erainvestorite käes Harju Elektri aktsiaid. Seda suuresti tänu asjaolule, et mitmed juhtkonna ja nõukogu liikmed ning firma asutajad omavad aktsiaid otse oma konto nimel, mitte holding-firma kaudu. Kõige vähem oli eraisikute käes Eesti Telekomi aktsiaid – kõigest 1,63% kõigist aktsiatest.


Eesti investoritele kuulub Tallinna börsi firmadest veidi alla poole. Eelmise aasta algul enne Hansapanga börsilt minekut valitsesid siin rootslased, kelle käes oli 54% börsifirmade aktsiatest. Nüüd on Rootsi investorite osakaal kukkunud veerandini ning seegi on kontsentreerunud üksikutesse ettevõtetesse.


9 miljardit krooni ehk ligi viiendik Tallinna börsi 50 miljardi kroonisest turuväärtusest kuulub Eesti Telekomi suuromanikule TeliaSonerale. Autolivile kuulub 512 miljonit krooni eest Norma aktsiaid. Mõlemaid on peetud võimalikeks börsilt lahkujateks. Seega kui TeliaSoneral peaks õnnestuma Telekom börsilt minema viia, langeks rootslaste osalus veelgi.
Eesti kapitali osalus on kõige suurem Eesti Ehituses ning PTA Grupis, vastavalt 83 ja 77 protsenti. Kõige väiksem, 11,4 protsenti, on eestlaste osalus Saku Õlletehases. Siiski on enamuse börsiettevõtete puhul eestlaste osalus üle poole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. September 2006, 15:41
Otsi:

Ava täpsem otsing