Inspektsioon keelas Äripanga suuromanikul panka juhtida

Mariliis Pinn 20. september 2006, 08:38

Finantsinspektsiooni surve viis ametist
Äripanga kauase juhi ja omaniku Andrei Žukovi.

Ühe väikese Eesti kommertspanga, juht on järelvalveametnike nõudel ametist tagandatud. Suure osa Tallinna Äripanga aktsiakapitali hääleõigus on peatatud, kirjutab Eesti Päevaleht.

"Olgu kohe ära öeldud, et kapitaliga on Äripangas kõik korras," alustab finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein. Küsimus pole numbrites. Äripank on 15 aastat tegutsenud ja kohustused hoiustajate ees täidetud. "Läbipaistvusega pole kõik korras." Täpsemalt öeldes omanike ja nende äride läbipaistvusega. Kummalised äritehingud, variisikud ja segased suhted. Näiteks võib mõjuda häirivalt asjaolu, kui äripankur Andrei Žukovile kuuluvaid firmasid juhib persoon, kelle tööülesandeid lähemal vaatlusel ei saa kirjeldada teistmoodi kui autojuhi omasid.

Malmstein viitab muuhulgas ka sellele, et Äripanga üheksa suuremat omanikku on oma aktsiapakki hoidnud piinliku täpsusega allpool 10% joont. Nimelt algab seaduse järgi kümnest protsendist nn oluline osalus ja omanike suhtes hakkavad kehtima kõrgendatud nõuded. "Laitmatu ärialane reputatsioon, usaldusväärne juhtimine ja läbipaistvad ärisidemed," tsiteerib Malmstein aga krediidiasutuste seadust.

Vene koolkonna esindajana on ta armastanud oma huvisid peita advokaadibüroode ja kaugetes maades registreeritud äriühingute taha. Paradoksaalsel kombel algasid hädad aga siis, kui Žukov hakkas tasapisi oma äriosalusi avalikkuse ette tooma. Esimene pääsuke oli aktsiaselts Leonarda Invest. Varem esindas seda advokaadibüroo Laus Partnerid. Nüüd tunnistab Žukov ennast selle omanikuks. Tegu ei ole pisifirmaga - poole miljardi eest varasid, ligi kolmsada miljonit jaotamata kasumit ja 8,59% osalus ka Äripangas.

Selge joone tõmbab Žukov aga enda ja Äripanga vahele: "Pangas on kõik korras. Inspektsiooni pretensioonid on minu vastu ja vastutan oma asjade eest ise." Sama kinnitab ka Äripanga juhatuse esimees Valeri Haritonov: "See ei ole Äripank, kes vaidleb inspektsiooniga." Žukov ise ei varja, et on vahel delegeerinud oma firmasid juhtima nii-öelda "inimesi tänavalt".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. September 2006, 08:20
Otsi:

Ava täpsem otsing