Tee-ehitus Tallinnas venib

Mariliis Pinn 13. november 2006, 08:47

Tee-ehitusfirmad on Tallinna tänavate
remontimisega püsti hädas - paljud uulitsad ei saa ega saa valmis, kuigi
tähtaega on nihutatud juba mitu korda. Töö venimist põhjendatakse nii kuninganna
Elizabeth II visiidi, Maþeikiai naftatehase põlengu kui ka vihmase
oktoobriga.

Teeremondi valmimise tähtaega on näiteks juba mitu korda edasi lükatud Vesivärava tänaval, mis saab Gonsiori ja Poska tänava vahel uue näo. Firma Talter alustas seal asfaldi, tänavavalgustuse ja sademeveekanalisatsiooni uuendamist 7. septembril ning pidi töö lõpetama 25. oktoobriks. Siis nihkus lõpptärmin 11. novembrile, kirjutas SL Õhtuleht.

Talter jäi jänni ka Sõpruse puiestee asfalteerimisega. Firma juhataja Sven Pertens põhjendab asja sellega, et linn otsustas enne siiski Tartu maantee valmis teha, sest see on liikluse jaoks tähtsam. Töö venib aga Talteril veel mitmel objektil.

Näiteks Viljandi maantee Kalmistu tee ja Valdeku tänava vahelisel lõigul pidi uus asfalt maas olema 3. novembril, kuid tegutsema hakati seal alles eelmisel nädalavahetusel. Tööd tekkis ootamatult juurde ka Toompuiesteel. Falgi tee remont korraldati aga niimoodi ümber, et see ei segaks linna uudistavaid turiste.

Talteri juht nimetab töö venimise põhjusena veel põlengut Leedu Maþeikiai naftatöötlemistehases, mis häiris bituumenitarneid ja sedakaudu asfaldi tootmist.

Ja oma osa olevat veel Inglise kuninganna külaskäigul. "See ei võimaldanud mitmel objektil planeeritud ajal tööd teha. Arvestades seda, et iga tegevus objektil on seotud liikluskorralduse muudatuste, liikluse sulgemise ja kooskõlastustega, nihkub mõne töö teostamine mitte kahe päeva, vaid 2-3 nädala võrra."

Samuti olnud oktoober erakordselt vihmane, mis segas asfaldipanekut. Haljastustöö topanud aga betoonplaaditarnete viibimise taga. "Ka rüüstatakse objektil tee-ehitusmasinaid. Hoolimata mehitatud valvest," lisab Pertens.

Teede REV-2 projektijuhi Indrek Paini sõnul ollakse Randvere teega jännis muu hulgas sellepärast, et pinnasevee tase osutus oodatust kõrgemaks, vana veetorustik purunes mitu korda ning elektrikaablidki polnud projekti järgi pandud.

Sama firma ehitas ka Tõnismäe ja Purde tänavat. Need on nüüd valmis, kuigi sealgi ei pääsetud tähtaja edasilükkamisest. "Tõnismäe tänaval olid põhjusteks projekti muutmine, lisatööd ja kivisillutise tarne raskused. Purde tänaval aga seiskus töö ajutiselt, sest seal oli vaja kõrgepingekaablid ringi tõsta," tunnistab Pain.

"Tallinn ehitab!" objekti eest ei pea teesulgemismaksu maksma. Seepärast ei tundu linna tellitud töö venimine ehitajale kallis. Seda enam, kui ta teadis juba tellimust vastu võttes, et ei jõua teejuppi tööliste puuduse pärast või mõnel muul põhjusel nagunii tähtajaks valmis.

"Töö valmimist ei venita keegi tahtlikult. Ettevõtja soov on ehitada võimalikult kiiresti ja palju," ütleb ka Pertens.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. November 2006, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing