Madli-Liis Parts • 30. november 2006 kell 22:00

Sädelev džässileedi Tallinnas

Homne Dee Dee Bridgewateri kontsert kujuneb meie tänavuse džässielu üheks tipphetkeks, sest tegemist on lauljatariga, kes kuulub maailma vokaaldžässi absoluutsesse tippu juba aastakümneid.

Teda on kutsutud sädelevaks džässisaadikuks ja džässikalliskiviks. Ta on tema ise, unikaalse hääle ja tõlgendusoskusega lauljatar, kes ei kõigu publiku meelitamisele keskenduvate muusikanähtuste tõmbetuules. Dee Dee Bridgewater on lauljatar, kelle armastus muusika vastu liigutab ka neid, kelle eelistustes jääb džäss äärealale.

Isikupärane, elegantne ja karismaatiline lauljatar köidab hetkest, kui ta publiku ette astub. Džässivokalistidest kuulub ta samasse kategooriasse kui Eestit kevadel külastanud Dianne Reeves. 1980ndaist Prantsusmaal elavat lauljatari kuuleb esinemas üle maailma suurimatel džässifestivalidel vaid peaesineja staatuses.

Džässiajakirjade DownBeat ning JazzTimes edetabelites on ta alati väljavalitute hulgas. Bridgewater on ka tunnustatud näitleja, kes on saanud ovatsioone nii Broadwayl kui ka Tokio, Londoni ja Pariisi teatrilavadel. Ta on võitnud kaks Grammyt, Tony ja Laurence Oliver' auhinna.

Bridgewateri kontserdikavad on sügavuti läbi mõeldud ja tervikuks vormitud. Tavaliselt tegeleb ta ühe kava tarvis lugude leidmisega aastaid. Need on kui jutustused inimestest või paikadest või nähtustest, mis väljenduvad muusikas. Bridgewater valdab vokaalselt nõudlikku muusikat mängleva kergusega, mõjub lavalt kui pühendunud sõbralik vestluskaaslane, kes soovib jagada oma lugu, nii selle rõõme kui ka kurbi hetki. Tema suur hääleulatus ning vokaaltehniline virtuoossus lisavad muusikale värve, mida noodikirja sisse kirjutada ei saa. Tema muusikalistest läbielamistest kontserdil võib kiirata päiksesooja hellust ning pisarateni viivat dramaatilisust.

Eestis tutvustab ta muusikat oma viimaselt, 16ndalt plaadilt "J'ai deux amour", mis jõudis 2005. aastal ka Grammy nominentide hulka. See sisaldab prantsuse tuntumaid armastuslaule läbi aastakümnete. Lugudes on kummardus Edit Piafile, Josephine Bakerile, Betty Carterile.

Lauljatar esitab enamiku neist lugudest originaalis -prantsuse keeles, ehkki need on kuulsaks lauldud ka inglise keeles.

Hetkel kuum