Mariliis Pinn • 31. mai 2007 kell 13:24

Hispaania nõuab uppunud aaret

Hispaania asus legaalsete vahenditega nõudma aaret, mille leidsid USA aardeotsijad uppunud laevavrakilt, kirjutas BBC News.

Vrakk on tõenäoliselt 17. sajandist pärit alus, mis leiti Inglismaa rannikult. Laevalt leiti 500 miljoni dollari (5,8 mld krooni) väärtuses münte. Kuulujuttude kohaselt võis laev lebada ka Hispaania lähistel merepõhjas. Vraki leidja Odyssey Marine Exploration ütleb vaid, et laev oli Atlandi ookeanis.

Covington Burlingi advokaat Jim Gooldi sõnul on tegemist Hispaania laevaga, ning seega peaks aare ka Hispaaniale kuuluma. "Kohtuasi seab kahtluse alla Odyssey Marine Explorersi õiguse omandada Hispaania kuningriigi vara," lisas ta. Ka varem Hispaaniat sarnastes asjades esindanud Gooldi sõnul ei ole Hispaania kunagi oma laevu hüljanud. "Päästeoperatsioonid ilma Hispaania valitsuse nõusolekute ei ole vastuvõetavad," lisas ta.

Odysseylt on küsitud materjale aarde ja laeva päritolu kohta, kuid nad ei ole suvatsenud neid jagada. Odyssey asutaja Greg Stemmi sõnul ei ole nad midagi valesti teinud. Seni on ettevõte saatnud 17 tonni hõbemünte ja mõned kuldmündid USAsse uurimisele. Leidjate sõnul on tegemist suurima omataolise leiuga.

Laevavrakkide eksperdi Richard Larni sõnul on tegemist Merchant Royaliga, mis uppus 1641. aastal. Laeval olid hõbekangid Mehhikost.

Hetkel kuum