19. juuni 2007 kell 14:26

Bakterite abil saab halvaksläinud toidust toota elektrit

California ülikoolilinnaku õuel Davises on trobikond vaate, mille sees elavad näljased mikroobid, kes õgivad kohvikujääke ja mahaniidetud rohtu ning toodavad sellest biogaasi - enamasti metaani ja vesinikku.

Neid gaase põletades saab toota elektrit või kui need gaasid vedelikuks kokku suruda, saaks nende abil sõitma panna spetsiaalsed autod.

Kuid tänaseni teavad teadlased neist gaasi toota oskavatest mikroobidest liiga vähe. Nüüd kavatsevad teadlased nende bakterite genoomi kaardistada ning ühtlasi teada saada, kuidas bakterid toidujäätmeid õgivad. Selle tulemusena peaks õnnestuma luua palju efektiivsemaid bioreaktoreid, kirjutas Technology Review.

"Me saame paremini kontrollida tingimusi ning arendada seda, kuidas jäätmetest saab toota biogaasi," ütles bioinsener Ruihong Zhang, kes praeguse tünnidest koosneva bioreaktori lõi.

Samasuguseid anaeroobseid keskkondi kasutatakse heitvete puhastites. Zhangi oma on siiski eriline - see on mõeldud tahkete ainete jaoks. Selles elavad bakterid õgivad toidujäätmeid ja aiaprahti.

Tema reaktor saab jäätmetest lahti 30-50 protsenti kiiremini kui tavalised süsteemid ning see annab lootust tulevikuks, kus on vähem prügimägesid. Osa prügist läheb lihtsalt gaasi tootmiseks.

Peamiselt metaanist koosneva loodusliku gaasi põletamisel pääseb atmosfääri vähem mürgiseid aineid, kui näiteks bensiini või diiselkütte põletamisel.

Tööstuslik katseseade on Davises töötanud juba mullu oktoobrist - selle ajaga on bakterid ära õginud kaheksa tonni restoranidest ja kohvikutest kogutud jäätmeid ja niidetud muru ning seade toodab iga päev 300 000 kuni 600 000 liitrit biogaasi. Sellest kogusest piisaks umbes 80 maja elektriga varustamiseks. Davise katseseadme toodetud elektrit kasutatakse lähedalasuva heitvete puhastusjaama elektriga varustamiseks.

Looduses elavad sellised mikroobid, kes suudavad orgaanilistest jäätmetest toota metaani, väga keerukates anaeroobsetes tingimustes ning oma keskkonnast eraldatuna on neid baktereid raske kasvatada. Kuid paari viimase aasta jooksul on siin toimunud olulisi edasiminekuid. Nüüd suudavad teadlased tilgakesest bioreaktorist võetud vedelikust eraldada DNA ning luua uue iseseisva mikroobide keskkonna.

Zhang teeb koostööd firmaga Onsight Biosystems, mis üritab sellist bioreaktorit turule tuua. Huvi on asja vastu üles näidanud ka toiduainetööstused ning kohalikud omavalitsused.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Hetkel kuum