Tõnis Arnover • 15. august 2007 kell 22:00

ELi majanduskasv võttis hoogu maha

ELi majanduskasvu aeglustumine ei tulnud analüütikutele üllatusena, küll aga jahmatas neid selle ennustatust järsem pidurdumine. ELi statistikaameti Eurostat andmeil kasvas ELi eurotsooni riikide SKT teises kvartalis esimese kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti ja ELis tervikuna 0,5 protsenti. See oli poole vähem, kui oli prognoositud.

Majanduskasvu pidurdumise põhisüüdlased on eurotsooni suurriigid Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia, kellel läks loodetust kehvemini. Kuni siiani väga heas löögihoos olnud ELi peamine majandusmootor Saksamaa on konjunktuuri laineharja ületanud.

"Pole midagi teha. Majanduse tsüklilisus ei ole kuhugi kadunud. Praegu kogetav väga jõuline majanduse toibumine saab otsa," ütles Saksa tööstusliidu (BDI) esimees Jürgen Thumann.

Mõjuma on hakanud Euroopa Keskpanga järjestikused intressitõstmised, mis on muu hulgas tugevdanud eurot, samuti USAs vähenenud nõudlus, sest Saksa majanduse põhitugevus on olnud eksport. Oma osa on etendanud ka aasta alguses 3 protsenti kerkinud käibemaks. Kõige järsem tagasiminek on Saksamaal olnud seni ehitustegevuses.

Kuid ebameeldivalt üllatasid ökonomiste Prantsusmaa ja Itaalia. Neist esimese SKT kasvas 0,3 protsenti ja Itaalial ainult 0,1 protsenti.

Lähikvartalites ei jäta Euroopale kindlasti mõju avaldamata USAs puhkenud kinnisvaralaenukriis. Kui see peaks aeglustama USA majanduskasvu, siis selle peegeldus jõuab Euroopasse paari-kolme kvartali pärast.

Hetkel kuum