Riigimetsast otse ja ausalt

Tõnis Kõiv 27. september 2007, 00:00

Tähtsa osa eesti rahva vara, riigimetsa majandamist korraldab riigi tulundusasutus Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK). Riigimetsa jätkusuutlikul majandamisel tuleb jälgida, et praegused raiemahud ei kahjustaks keskkonda ega raievõimalusi tulevikus. Hädavajalikud on õiged andmed riigimetsa hulga, raiemahtude ja samuti saadud müügitulu kohta.

Kui RMK uus nõukogu esimest korda kogunes, oli riigikontroll asutuses juba mitu kuud tööd teinud, otsides vastust küsimustele, kas RMK sisekontrollisüsteem tagab, et andmed riigimetsa ja selles tehtud raiete kohta on usaldusväärsed ja õiged. Uue nõukogu poolt uues koosseisus moodustatud auditikomitee alustas oma tegemisi samuti riigikontrolli vahearuandest.

Riigikontrolli aruandes sisalduvat ei saa RMK endine juht ega tema protežee Villu Reiljan kindlasti rõõmustavaks pidada. Liiga palju on etteheiteid, mida on võimatu ümber lükata. Kõige suurem mure on andmete usaldusväärsus.

Riigikontroll heidab ette, et arvestus raiete üle ei ole korrektne. Kõige drastilisem näide on fakt, et RMK on müünud 526 000 tm puitu rohkem, kui on raiunud. Kas keegi on leiutanud mooduse, kuidas puu ka pärast maharaiumist juurde kasvab? Üks väiksematest rikkumistest on, et RMK on raiunud metsa puistutes, kus see on metsaõigusnormidega keelatud.

Kõike seda teades ei olnudki midagi imestada, et RMK nõukogu otsustas pärast auditikomitee esimehe ettekannet ja järgnenud arutelu vabastada töölt juhatuse esimehe Ülo Viilupi.

Lugedes riigikontrolli akti ja teades nii välis- kui ka siseaudiitorite etteheiteid, ei saa kuidagi tekkida kahtlust vabastamise põhjuste kohta. Ülo Viilup on oma intervjuudes väljendanud mõistmist ja arusaamist. Sellegipoolest tekitasid opositsioonierakonnad kohe hulgaliselt teooriaid, üks müstilisem kui teine: riigimetsa raiumine kahekordistatakse, riigimetsa alune maa erastatakse ja jumal teab mida veel.

Väga lihtsalt võib tekkida küsimus, et miks on opositsioonierakonnad, eriti just Rahvaliit, korrektse ja läbipaistva asjaajamise vastu? Kas on neil midagi karta või varjata? RMK nõukogu on seda meelt, et riigikontrolli etteheited on tõsised ja nendega tuleb edasises tegevuses arvestada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing