1. november 2007 kell 10:05

Kõige veidramad teaduslikud katsed I

New Scientist pani kokku nimekirja kõige veidramaist teaduslikest eksperimentidest, mis teadusajaloos tehtud. Mõned neist on oma rumaluses kurvad; osad naljakad, kuid siiski mõttega; mõned panevad aga neid läbi viinud teadlaste mõistuses tõsiselt kahtlema.

1. 1962. aastal tahtsid teadlased teada, mis juhtub elevandiga, kui talle süstida LSDd. Süstitav kogus oli 3000 korda suurem kui inimese maksimumdoos. Elevant reageeris raevukalt, kuid kukkus peagi kokku ning suri ühe tunni jooksul vaatamata süstitud vastumürgile. Üllatunud teadlastel jäi üle vaid konstateerida, et elevandid on narkootikumidele tundlikud.

2. 1930. aastail tegeles California ülikooli teadlane Robert Cornish surnute ellu tagasitoomisega. Ta kiigutas laipu spetsiaalsel laual, et veri uuesti liikuma hakkaks, ning süstis neisse adrenaliini ja antikoagulante ehk vere lahjendajaid.

Peagi keelas ülikool tal nende katsetega jätkamise, misjärel jätkas hull teadlane oma eksperimente kodus. Ta ehitas labori, mis sisaldas radiaatorist ja tolmuimejast kokku pandud masinat, mis pidi aitama südant ja kopse taas tööle saada.

Surmamõistetud vang Thomas McMonigle nõustus annetama oma keha Cornishile katsetusteks, kuid California osariigi võimud astusid vahele, sest mis siis saab, kui katseid saadab edu? Kas vangi peaks siis vabadusse laskma?

3. Pennsylvania osariigi ülikooli uurijad Martin Schlein ja Edgar Hale avastasid, et emase kalkuni välimus pole kiimas isasele kuigi oluline. Nad asetasid isasega samasse ruumi emase kalkuni nuku ning avastasid, et isasele meeldib temaga sugu teha samamoodi nagu päriskalkuniga.

Seejärel hakkasid teadlased mängukalkunilt ükshaaval kehaosi eemaldama, et teha kindlaks, millal isakalkun huvi kaotab. Saba, jalad ja tiivad läksid üksteise järel, kuid arutu lind sellest suuremat ei hoolinud. Lõpuks jäi järgi vaid pea puust kepi otsas, kuid ka sellega otsustas isakalkun proovida. Himurad soovid vaibusid alles siis, kui eemaldati pea. Millegipärast eelistas kalkun selgelt kehata pead peata kehale.

Loe edasi: Kõige veidramad teaduslikud katsed II

Hetkel kuum