Kõik tervisesõbrad teavad, et
antioksüdandid on kasulikud. Antioksüdandid teevad kahjutuks vabu radikaale, mis
muidu kahjustaksid rakke ja kudesid ning võiksid põhjustada vähki.
Antioksüdante leidub paljudes puuviljades ja juurviljades. On aga kahtlane, kas inimesed saaksid aru, millistes toiduainetes leidub antioksüdante, kui biokeemikud seda neile ei ütleks. Teadlased aga usuvad, et linnud eristavad antioksüdante sisaldavat toitu ka ilma biokeemikute abita.
Et ellu jääda ja levida, peavad taimed oma seemneid levitama. Üheks meetodiks on isuäratavate viljade kasvatamine, mida linnud söövad ning nii ka taime seemneid laiali kannavad. Seetõttu toodavad paljud taimed maitsvaid ja värvilisi vilju, kirjutas The Economist. Kas aga loomadele meeldib süüa puuvilju just sellepärast, et need sisaldavad kasulikke aineid?
Et sellele küsimusele vastata, püüdis Saksamaal asuva Freiburgi ülikooli teadlane Martin Schaefer välja selgitada, kas loomad tajuvad antioksüdante oma toidus. Nad analüüsisid, kuidas näevad linnud 60 erinevat puuvilja, mille seemneid nad levitavad. Linnud näevad teistmoodi kui inimesed, sest tajuvad laiemat valguse lainepikkuste vahemikku, näiteks ka ultraviolettkiirgust. Teadlased avastasid, et linnud eristavad selgesti tugevat ultraviolettkiirgust, mille tekitavad mõnedes viljades sisalduvad antotsüaniinid, mis on üks antioksüdantide rühm.
Artikkel jätkub pärast reklaami
See ei tähenda veel otseselt, et linnud valivad vilju nende antotsüaniini-sisalduse pärast. Seega tegi Schaefer uue katse, kasutades selleks ühtteist vangistuses peetavat emast mustpea-põõsalindu. Nelja päeva jooksul pakuti lindudele kahte erinevat toitu, millest üks oli sinine antotsüaniinide sisalduse tõttu. Kõik linnud valisid antotsüaniine sisaldanud toidu, mis kinnitas, et linnud nägid koostisosi ning eelistasid just tervislikumat toitu. Seega võib oletada, et taimedele on evolutsioonilises mõttes kasulik sisaldada võimalikult palju antioksüdante, et nende viljad lindudele isuäratavad tunduksid.
See näitab ka, et linnud suudavad ennast väga hästi ise ravida. Nüüd uurib Schaefer lindude toiduvalikut rasketel aegadel, näiteks rände ajal. Ta tahab välja uurida, kas oksüdatiivset stressi põdevad linnud suurendavad antioksüdante sisaldavate toiduobjektide osakaalu oma menüüs, nagu kurnatud inimesedki, kes alustavad päeva ergutava klaasi apelsinimahlaga.