Tõnis Oja • 9. detsember 2007 kell 22:00

Bush tekitas ralli

President Bushi otsus võimaldada eluasemelaenude külmutamist pani neljapäeval USA aktsiaturud rallima. Eriti hoogsalt kerkisid finants- ja ehitussektori ettevõtete aktsiad.

Dow Jonesi tööstusekeskmine kerkis 1,3 protsenti, 13619,89 punktini. Peamiselt tehnoloogisektori ettevõtete hinnaliikumisi peegeldav Nasdaqi koodindeks hüppas 1,6 protsenti, 2709,03 punktini.

President Bushi kabineti plaan, mis lubab 1,2 miljonil eluasemelaenu võtjal oma kodu alles jätta, süstis erilist optimismi finantssektoris, ehkki investeerimispangad Lehman Brothers ja Merryll Lynch alandasid oma konkurentide kasumiprognoose.

USA suurima hüpoteeklaenude andja Countrywide aktsia hind hüppas 16 protsenti, eluasemelaenude suurim finantseerija Fannie Mae aktsia hind kallines üle seitsme protsendi. Analoogiline hinnaralli toimus ehitussektoris. S&P 500 elamuehitusindeks kerkis 13 protsenti ning võrreldes 27. novembriga, mil indeks langes viie aasta madalaimale tasemele, on kosunud tervelt 32 protsenti. Riigi suurima luksuseramute ehitaja, Toll Brothersi aktsia hüppas 13 protsenti. Ettevõte sai majandusaasta viimases kvartalis kahjumi, aga see oli väiksem, kui analüütikud ootasid, teatas Bloomberg.

Hetkel kuum