Oht jääda ujuma kõht ülespidi

Nouriel Roubini 21. veebruar 2008, 00:00

Praegu on USA nõiaringis ja see võib laieneda maailmamajandusele. USA finantskriis on käivitanud tõsise krediidiprobleemi, mis süvendab langust, viies suuremate kahjudeni finantsturgudel, õõnestades sellega majandust laiemalt. Praegu on USA finantsturgude süstemaatilise krahhi oht tõsine, kuna lõhkevad hiiglaslikud krediidi- ja kinnisvaramullid.

Probleem ei piirdu üksnes halbade hüpoteekidega, vaid pigem halva finantssüsteemiga. USA ajaloo halvim kinnisvarakrahh viib lõpuks rohkem kui 20protsendilise majahindade languseni, miljonid ameeriklased kaotavad oma kodud. Kohustuste mittetäitmine ja hüpoteegi väljaostuõiguse kaotused levivad halbadelt hüpoteekidelt normaalsetele ja esmaklassilistele. Seega lisavad hüpoteekidega seotud vahendid - k.a eksootilised krediidituletised - kogukahjudele rohkem kui 400 mld dollarit.

Lisaks hakkab kasumlik kinnisvara eluasemete osas alla käima. Lõppude lõpuks, kes sooviks ehitada kontoreid, kauplusi ja kaubanduskeskusi tühjadesse viirastuslinnadesse, mis risustavad Ameerika lääneosa?

Mull on praegu lõhkemas ka tarbijakrediidis - lepingurikkumised krediitkaartide, auto- ja õppelaenude osas. USA tarbijad on end tühjaks ostnud ja hoiustamist vähendanud. Kuna eratarbimine kujutab endast rohkem kui 70% USA nõudlusest, süvendavad majapidamiskulutuste kärped langust.

Kõige tipuks on meil mittepankadest finantsasutuste varifinantssüsteem, mis võtab laenu lühiajaliselt ja likviidselt ja annab laenu või investeerib pikaajaliselt ja mittelikviidselt. Nagu pangad, on need finantsasutused allutatud likviidsus- või krediidipikendusriskile - riskile kõht ülespoole ujuda, kui nende kreeditorid ei pikenda nende lühiajalisi krediidiliine. Kuid erinevalt pankadest puudub neil turvavõrk, mille annab keskpanga roll viimase võimalusepakkujana.

Eksisteerib ulatuslik oht, et paljud suure laenukapitaliga investorid on sunnitud müüma mittelikviidseid varasid mittelikviidsetel turgudel.

Copyright: Project Syndicate, 2008

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing