Euro tugevus teeb muret

04. märts 2008, 13:12

Eile ja täna Brüsselis kohtuvad Euroopa
rahandusministrid tunnistasid, et on järjest enam mures euro tugevnemise pärast
USA dollari suhtes, mis riskib ohtu seada Euroopa majanduskasvu.

„Praegune vahetuskurss ei kajasta adekvaatselt majanduse alusnäitajaid,” ütles Luksemburgi rahandusminister Jean-Claude Juncker pärast euroala rahandusministrite kohtumist. „See hakkab mulle järjest enam muret tegema ning sunnib valvsusele,” vahendas agentuur Bloomberg.

Isegi kohtumisel osalenud Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet, kes reeglina vahetuskurssi ei kommenteeri, ütles eile, et „praeguses olukorras pean ma seda väga oluliseks, et USA ametivõimud, sealhulgas USA president ja rahandusminister, on kinnitanud ja üle korranud, et USA huvides on tugeva dollari poliitika”.

Eile kerkis euro dollari suhtes rekordilisele tasemele 1,5275 dollarit eurost, aastaga on euro tugevnenud 16%. Neljapäeval arutab Euroopa Keskpank jälle eurotsooni intresse, kuid jätab need kasvavast survest hoolimata tõenäoliselt muutmata 4% tasemele. Rohkem muret teeb keskpangale inflatsioon, mis veebruaris küündis eurotsoonis 3,2 protsendile soovitud 2% asemel ja on 14 aasta kõrgeimal tasemel.

Esmaspäeval kritiseeris Euroopa Keskpanga poliitikat ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Dominique Strauss-Kahn. Prantsusmaa endise majandusministri arvates on euro ülehinnatud ning keskpangal liiga suur voli. „Euroga on see probleem, et Euroopa Keskpank, mis teeb head tööd inflatsiooni ohjamisel, on liiga suure võimutäiusega,” ütles Strauss-Kahn Prantsuse ajalehele Le Monde. „Sellele ei ole poliitilist vastukaalu Euroopa rahandusministri (institutsiooni) näol, kelle ülesanne oleks majanduskasvu kindlustamine,” ütles ta.

USA majandus on languse äärel ning Euroopa majanduskasv aeglustub – läinud kuul kärpis Euroopa Komisjon euroala selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendilt 1,8 protsendile, tõstes samas inflatsiooniprognoosi 2,1 protsendilt 2,6 protsendile.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kinnitas aga täna, et kõigest hoolimata ei ole väljavaated sugugi halvad. "Meie majandus on silmitsi raskustega, mis mõned aastad tagasi oleks selle tõenäoliselt kraavi ajanud. Täna aga jätkab Euroopa majandus kasvu ning uute töökohtade loomist. Meie hõive tase on 66%, mis on kõigi aegade kõrgeim, ning tööpuudus 6,9% on madalaim tase 25 aasta jooksul," ütles Barroso.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2008, 13:12
Otsi:

Ava täpsem otsing