Maksutuludest on laekunud aprilli lõpuks 26,4 protsenti

Mariliis Pinn 08. mai 2008, 15:38

Maksu- ja tolliameti andmetel laekus 2008.
aasta aprillis riigieelarvesse maksutulusid 5,5 miljardit krooni. Aasta esimese
nelja kuu kogulaekumine moodustab 20,9 miljardit krooni ehk 26,4 protsenti
eelarvest.

Möödunud aasta aprilli lõpuks oli riigieelarvesse laekunud 19,4 miljardit krooni, mis oli 28,5 protsenti eelarve ja lisaeelarvega planeeritud maksulaekumistest, teatas rahandusministeerium.

Aprilli lõpu seisuga on sotsiaalmaksu laekunud 10,1 miljardit krooni, mis moodustab 30,8 protsenti riigieelarves kavandatust. Laekumine kasvas aprillis 23,7 protsenti, mis on üle viie protsendipunkti võrra rohkem kui märtsis.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus aprillis 238,4 miljonit krooni ning aprilli lõpu seisuga on kokku laekunud 156,2 miljonit krooni. Esialgse madala laekumise on põhjustanud eelkõige eelmise aastaga võrreldes suurenenud tulumaksutagastused käesoleva aasta esimestel kuudel. Füüsilistele isikutele tagastava tulumaksu maht ulatus aprillis 215,6 miljoni kroonini ning esimese nelja kuuga on kokku tagastatud 1,55 miljardit krooni, mis on 17,4 protsenti rohkem kui eelmise aasta sama perioodi jooksul. Kohalikele omavalitsustele eraldati füüsilise isiku tulumaksust aprillis 955,8 miljonit krooni ehk 23,1 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Nelja esimese kuuga on käibemaksu laekunud 6,4 miljardit krooni, mis moodustab 24,7 protsenti eelarves kavandatust. Aprillis laekus 1,7 miljardit krooni, mis on 6,8 protsenti vähem, kui eelmise aasta aprillis. Vaatamata ühendusesisese käibe kasvule tuleneb negatiivne võrdlusmoment eelkõige impordikäibemaksu laekumise vähenemisest 36,4 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

Aprilli lõpu seisuga on alkoholiaktsiisi laekunud 696,4 miljonit krooni, mis moodustab 24,5 protsenti eelarves kavandatust. Alkoholiaktsiisi laekus aprillis 153,6 miljonit krooni. Aprilli laekumine oli eelmise kuuga võrreldes kasvanud 18 protsenti, mis annab märku soetatud varude ammendumisest.

Esimese nelja kuuga on tubakaaktsiisi laekunud 674,3 miljonit krooni, mis moodustab 47,2 protsenti eelarves kavandatust. Aprillis laekus sellest 5,1 miljonit krooni. Laekumine on küll võrreldes eelmise kuuga kasvanud, kuid normaaltaseme saavutamiseni läheb veel mõned kuud aega, sest jätkuvalt realiseeritakse soetatud varusid.

Kütuseaktsiisi on nelja kuu kokkuvõttes laekunud 1,3 miljardit krooni, mis moodustab 22,8 protsenti eelarves kavandatust. Sellest aprillis laekus 334,3 miljonit krooni. Sarnaselt sigarettidele alustati ka kütuste puhul varude soetamisega juba 2007. aasta lõpus ja nii toimuski aasta esimestel kuudel varude realiseerimine. Kuigi laekumised on eelmise kuuga võrreldes kasvanud 22,6 protsenti, on kuine laekumine veel madal ning peaks normaaltaseme saavutama hiljemalt maiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 16:33
Otsi:

Ava täpsem otsing