Järgmise aasta eelarves vähendatakse 80% tegevuskulusid

15. mai 2008, 17:30

Valitsuse pressikonverentsil lubasid nii
Tõnis Lukas kui Ivari Padar külmutada riigiametnike tegevuskulud järgmisel ja
isegi kahel ülejärgmisel aastal.

„Rahandusministeerium on teinud ettepaneku vähendada järgmise aasta riigieelarve strateegias 80% tegevuskulusid ja need külmutada,“ ütles rahandusminister Ivari Padar. Lukas rääkis isegi, et nii riigiametnike tegevus - kui personalikulud tuleb kolmeks aastaks külmutada. „Arvan, et see on võimalik,“ ütles Lukas veendunult.

Täpselt samamoodi on Padar enda sõnul teinud ka ettepaneku olemasoleva lisaeelarve koostamisel hoopis rohkem tegevuskulusid vähendada. Padar ütles, et ministeeriumid on järginud seda erinevalt, sest ministeeriumide spetsiifika on ka erinev. Ta põhjendas, et mõned on väga personalikesksed, see tähendab, et kõik kulud on seotud personaliga, mõnedel on suur maht investeeringutel. Padar teatas, et tegevuskulude ehk personalikulude osakaal kogu kärpest on 60%.

Sotsiaalminister Maret Maripuu kinnitas, et ükski toetus ei jää välja maksmata ja inimeste heaolu sellest ei vähene. „Mitte keegi ei pea kartma, et mõni toetus jääks välja maksmata, et väheneksid pensionid või et arstiabi kättesaadavus muutub kehvemaks,“ püüdis Maripuu rahustavalt rääkida.

Tema sõnul sai mõnede kuluartiklite puhul eelarve vähenemine võimalikuks tänu eelmisest aastast üle tulnud vahenditele. Näiteks puuetega laste rehabilitatsiooni kärpimine ei tähenda, et see mingeid probleeme võiks teenuse osutumisele kaasa tuua. Ta selgitas, et 2007. a jäi kasutamata 32 mln krooni ja see raha tuli sellesse eelarveaastasse üle.

Ravikindlustuse kohta rääkis Maripuu, et eelarve väheneb, sest rahandusministeerium on andnud uue sotsiaalmaksu laekumise prognoosi. „Kui on prognoos, et sotsiaalmaksu arvatakse, et laekub vähem, siis on ka seetõttu ravikindlustusmakse väiksem,“ selgitas ta. Haigekassa eelarve ülejääk jääb Maripuu sõnul algselt planeeritust väiksemaks. „Kõik need lepingud, mis on haiglatega sõlmitud, jäävad kehtima. Ka arstiabi kättesaadavus ei vähene,“ lisas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 20:15
Otsi:

Ava täpsem otsing