IMF: tänavune majanduskasv kisub negatiivseks

Agnes Ojala 19. mai 2008, 13:28

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Eesti
visiidi kokkuvõtetest selgub, et suurorganisatsioon ei välista Eesti puhul ka
majanduslangust.

„Eesti majanduses toimub esimene märkimisväärne kasvu pidurdumine viimase kümne aasta jooksul. Pööre arengus on tulenenud majanduses valitseva meeleolu muutusest ajal, mil ELi ühinemisega kaasnenud eufooria on asendunud realistlikumate ootustega, ning krediiditingimuste karmistumisest, sest ülemaailmne odav krediit on asendunud ettevaatlikuma laenuandmise ning kõrgemate intressimääradega,“ seisab IMFi raportis.

Valuutafondi eksperdid tõdevad, et siinne sisenõudlus on vähenenud ning jooksevkonto puudujääk järsult kahanenud. Majanduskasvu aeglustumist peab IMF vajalikuks, kuna sellele eelnenud kaheaastane kasv oli mittejätkusuutlik ja tasakaalustamatus suur. Praegu aga toimub aeglustumine ka IMFi jaoks oodatust kiiremini. „Eelmisel nädalal avaldatud 2008. aasta I kvartali SKP kiirhinnang üllatas madala näitajaga, viidates sellele, et terve aasta kasv võib kujuneda negatiivseks,“ seisab raportis.

IMFi delegatsiooni juht Franciszek Rozwadowski oli siinsete arengute suhtes pikemas perspektiivis optimistlik, lähiaja suunad aga võivad enam muret tekitada. „On raske öelda, mis edasi saab. 1. kvartali majanduskasvu statistika on vaid üks number, mille alusel ei saa väga põhjalikke järeldusi teha. Majanduskasv on nüüd umbes aasta aeglustunud, ei oleks üllatus, kui järgmine kvartal tuleks negatiivne tulemus,“ rääkis Rozwadowski.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2008, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing