Merko: NCC Ehitusel tuleb arvestada pika müügiperioodiga

22. mai 2008, 10:24

Merko Ehituse elamuehitusdivisjoni juht
Tiit Kuusik ütles aripaev.ee-le NCC Ehituse plaani, ehitada Haaberstisse
770 korterit kommenteerides, et kuigi ehitushinnad on soodsamad kui varem, tuleb
arvestada suhteliselt pika müügiperioodiga.

„Minu meelest praegusel hetkel ehitamine vale tegu pole, kuna ehitusturul on hinnad oluliselt langenud võrreldes aastataguse perioodiga, küsimus on kapitali olemasolus ja selle tagasiteenimise kiiruses,“ rääkis Kuusik ning lisas, et sellise suure projekti investeerimisotsust tehes tuleb arvestada suhteliselt pika müügiperioodiga ning suure alginvesteeringuga, kuna peale kortermajade enda ehituse on vaja rajada kogu ala jaoks vajalik infrastruktuur.

Küsimusele, kas inimestel on piisavalt rahalist võimekust kinnisvara soetamiseks, vastas Kuusik, et inimeste vajadus elamispinna järele kuhugi kadunud. „Samas majandustõusu peatumine, pankade jäigemad laenutingimused, ootus hindade edasise langemise suhtes ja inimeste ebakindlus tuleviku suhtes pärsivad tehingute mahu olulist kasvu.“

Merko kaalub lähiajal mitme huvitava arendusprojekti käivitamist ja algatas just konkursi arendusjuhi leidmiseks, kes hakkaks mõnd sellist projekti vedama. Samas on just valmimas elamuarendusprojektid Räägu tänavas, Sõpruse pst-l ja Pärnu mnt-l, ütles Kuusik.

Tiit Kuusiku sõnul on väikearendajatel, kelle kogu laenatud raha on paigutatud ühte müügiraskustega projekti, raskem praeguse turusituatsiooniga toime tulla. „Nende jaoks on riskid kõrgemad kui suurarendajatel, kelle likviidsus on kõrgem, tegevusvaldkond laiem kui ainult kinnisvaraarendus ja kes suudavad seetõttu raskel ajal paremini toime tulla,“ kommenteeris elamuehitusdivisjoni juht praegu toimuvat puhastusprotsessi, mis ajab väiksemad pankrotti ja tagab suurematele enamuse turumahust.

NCC Ehitus pani eile nurgakivi selle aasta suurimale elamuarendusprojektile – 48 kortermajaga Pärnaõue elurajoonile Haaberstis. Ligi miljardikroonise investeeringu tulemusena valmib Rannamäe ja Vana-Rannamäe teede vahelisele alale 770 uut korterit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2008, 10:21
Otsi:

Ava täpsem otsing