Suurbritannial väljaspool euroala parem – Martin Wolf

01. juuni 2008, 10:16

Briti majanduslehe Financial Times mõjukas
kolumnist Martin Wolf leiab ühisraha euro kümnele aastale tagasi vaadates, et
Suurbritannial on igal juhul väljaspool euroala parem.

„Euroalast väljajäämine säilitab paindliku valuutakursi ohutusventiili, ilma et majandus tervikuna sellest kaotaks. (Euroalast - toim.) väljajäämine pole isegi kahjustanud Londoni positsiooni finantskeskusena,“ kirjutab Wolf.

Wolf toob näiteks, et Suurbritannia SKP on ajavahemikul 1999. aasta esimesest kvartalist 2008. aasta esimese kvartalini kasvanud 28% võrreldes 21%ga euroalal ja 16%ga Saksamaal. „Ei ole tõendatud, et rahaliit oleks oma liikmesriikide majanduse dünaamikat parandanud. Kui üldse midagi, siis on liikmeks oleks vähendanud survet reformide läbiviimiseks,“ märgib Wolf skeptiliselt. Ka inflatsioon on Suurbritannias olnud Saksamaaga samal tasemel ning aeglasem kui Prantsusmaal ja Itaalias.

Wolf leiab, et ei ole oluline, kas Suurbritannia majandus rahuldab mingil ajahetkel Briti valitsuse poolt kehtestatud „testid“, mille eesmärk on kindlustada, et Suurbritannia majandus liituks rahaliiduga kõige sobivamal ajahetkel.

„Mis on täna õige, võib homme vale olla,“ kirjutab Wolf. Euroalas olles oleks ilmselt Briti laenu- ja majanduskasvu buum olnud tugevam, tänases languses poleks aga olnud nõrgemat valuutat, mis majandust jälle jalule aitama hakkaks. Läinud aasta augustist on naelsterling euro suhtes odavnenud 14%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. June 2008, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing