Ministeerium ennustab ka suveks kahekohalist hinnatõusu

Agnes Ojala 06. juuni 2008, 12:07

Rahandusministeerium teatas maikuu
inflatsiooni kommenteerides, et kodumaised hinnatõususurved on vähenenud, kuid
välistegurid hoiavad suvel inflatsiooni kõrgel tasemel.

Vähenev majandusaktiivsus ning nõrk sisenõudlus on kaasa toonud kodumaiste hinnatõususurvete vähenemise, millele viitab baasinflatsiooni aeglustumine. Samas mõjutab meid jätkuvalt rahvusvahelistel toormeturgudel toimuv, mistõttu püsib tarbijahindade tõus endiselt kiirena.

Rahandusministeeriumi kevadprognoosiga võrreldes püsivad hinnatõususurved välistegurite tõttu mõnevõrra tugevamana, mistõttu inflatsiooni märgatav aeglustumine on edasi lükkunud sügisesse. Suvekuudel püsib inflatsioon jätkuvalt kahekohalisena.

Viimastel kuudel on hinnatõusu pidurdumist näha tööstuskaupade, nagu majapidamistarvete ja riiete, ning teenuste, nagu vaba aja veetmise, einetamise ning eluasemeteenuste, osas. Näiteks üürihinnad on aastases võrdluses isegi vähenenud. Seega on majanduskeskkonna jahenemine hakanud avalduma ka hindades ning lähikuudel võib oodata baasinflatsiooni aeglustumise jätkumist.

Seevastu toiduainete ja kütuste hindade osas on arengud mõnevõrra erinevad. Toidukorvi aastane hinnatõus kiirenes mais värskete aiasaaduste hinnamuutuse tõttu 18,9 protsendini. Rahvusvahelistel turgudel on seni toiduainete hinnatõusu vedanud piimatoodete ja teraviljade hinnad kõrgtasemelt alla tulnud, mistõttu ei tohiks meil enam olulisemaid hinnatõuse nende kaupade osas toimuda. Teise välistegurina hoiab inflatsiooni kõrgena naftahindade tõus, mis avaldub mootorikütuste kallinemises.

Aprilliga võrreldes tõusid tarbijahinnad 0,6 protsenti, millest valdava osa moodustas toiduainete ning mootorikütuse kallinemine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2008, 16:44
Otsi:

Ava täpsem otsing