9. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Pentus tahab kõrged palgad sotsiaalmaksust vabastada

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus ütles eilsel erakonna üldkogul, et maksude tõstmise asemel tuleb töötasule, mille ulatuses ettevõtja on kohustatud tasuma sotsiaalmaksu, seada ülempiir – näiteks 30 000 kroonist kõrgem palk on sellest vaba.

Reformierakonna fraktsiooni juht ütles, et osa Reformierakonna tööst on nii oma partnerite kui ka opositsiooni veenmine selles, millesse Reformierakonna fraktsioon ise usub. “Kulutuste ülevaatamise asemel riigikassa täitmine maksude tõstmisega võib tunduda väga lihtne ja ahvatlev, aga on sama ohtlik nagu mõne kangema narkootikumi proovimine. Hetkeline "vau-efekt” ja sellega saavutatav kõikvõimsuse tunne võib olla suur, aga hilisem peavalu ja võõrutusnähud on rasked,” tõi Pentus võrdluse.

Töölepingu seaduse kiire rakendamise kõrval nimetas Reformierakonna fraktsiooni esimees vajadust kehtestada ülempiir töötasule, millelt tööandja on kohustatud sotsiaalmaksu maksma.

“Probleem, millele me lahendust otsima peame, on tarkade töökohtade, eelkõige peaga uue lisandväärtuse loojate Eestist mööda või välja libisemine. Selle üks peamisi põhjusi on tööandja kõrged maksukulud kõrgepalgaliste töötajate palkamisel,” rääkis Pentus.

“Maksude tõstmise asemel tuleb töötasule, mille ulatuses ettevõtja on kohustatud tasuma sotsiaalmaksu, seada ülempiir. See tähendab, et kogu see palga osa, mis on teatud tasemest - näiteks 30 000 kroonist kõrgem, on sotsiaalmaksust vaba ega too tööandjale täiendavaid maksukulusid.”

Pentuse sõnul ei erine selle plaani oponentide vastulaused oluliselt nendest, mida kasutati 1999. aastal ettevõtte tulumaksu süsteemi vastu võitlemisel. “Et eelarvesse tekib auk. Et riigil jääb raha saamata. Nii nagu üheksa aastat tagasi, nii on ka praegu tegu pooltõega. Sest see muudatus peab tooma Eestisse need töökohad, mis siin muidu loomata jääksid, ja seeläbi ka raha, mis siia muidu kunagi ei jõuaks.”

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt