Nõrk jeen toetab Aasia eksportijaid

16. juuni 2008, 12:00

Aasia börse vedasid täna kahe kuu suurimale
tõusule autode ja tarbeelektroonika eksportijad. Tõusu soosis naftabarreli hinna
taandumine, kui jeen nõrgenes dollari suhtes nelja kuu madalaimale tasemele.

Jaapani Nikkei 225 indeks kerkis 2,7%, 14 354,37 punktini. Hang Seng indeks kerkis 2,4%, 23 135,63 kella 14:40ks kohaliku aja järgi, vahendab Bloomberg.

Sõidukitootja Toyota Motor, kelle tuludest ligi pool pärineb Põhja-Ameerikast, aktsia hind ronis 2,9%, 5 650 jeenini, mis on kolme kuu tipptase. Lõuna-Korea elektroonikatootja Samsung aktsia hind tõusis 2,5%, 691 000 wonini. Tõusu tingis spekulatsioon, et tarbimine USAs püsib stabiilsena. Maailma juhtiva digitaalkaamerate tootja Canon aktsia hinnale lisandus 2,9%, Wii mängukonsooli tootja Nintendo aktsia hind kerkis 3,1%.

Lõuna-Korea valitsus lubas riigi kahel suurimal lennufirmal enam kui kahekordistada kütuse lisatasusid välismaistel lendudel. See võimaldab lennufirmadel tasandada hüppeliselt tõusnud kütusehindu. Korean Air aktsia hind hüppas 4,4%, 52 100 wonini. Asiana Airlines aktsia hind tõusis 3%, 5 780 wonini.

Maailma suuruselt kolmanda kaevandusettevõtte Rio Tinto Group aktsia hind tõusis, kui ettevõte loobus oma konkurendi BHP Billitoni ülevõtmispakkumisest. Rio Tinto tegevjuht Tom Albanese viitas metallihindade jätkuvale tõusule järgmisel kümnendil ning suurenevale nõudlusele arenevatel turgudel. Tegevjuht ütles, et Rio Tinto on palju väärtuslikum kui BHP pakutud 165 miljardit dollarit. Rio Tinto aktsia hind kerkis 1,3%, 136,20 Austraalia dollarini. Maailma suurima kaevandusettevõtte BHP Billiton aktsia hind kerkis 1,3%, 43,61 Austraalia dollarini.

“Ma pole suhtunud ettevõtete tuludesse väga pessimistlikult,” ütles Toyota Asset Managementi strateeg Masaru Hamasaki. “Sellise tasemeni nõrgenenud jeen paneb investorid lootma, et ettevõtted suudavad sel aastal tulude vähenemist vältida,” lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2008, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing