Total loobub Iraani investeerimisest

10. juuli 2008, 19:04

Prantsuse energiagigant Total oli viimane
suurem Lääne energeetikagrupp, kes plaanis märgatavat investeeringut Iraani
tohututesse gaasimaardlatesse, kuid Teheran loobus kindlaks jäädes oma
tuumaambitsioonidele.

Total oli viimane, kes loobus Iraani investeerimisest kuna pidas seada poliitiliselt ohtlikuks. Enne olid sinna investeerimise edasi lükanud ka Royal Dutch Shell ja Repsol YPF, kirjutab Financial Times.

Total'i käik oli suur löök Iraanile, vähendades viimase võimalusi suurendada lähiajal oma maagaasi eksporti, kuna seal puuduvad teadmised ja oskused selliste keeruliste projektide läbiviimiseks, isegi kui nad saaksid abi Venemaalt ja Hiinast.

Ükski lääne ettevõtetest, sealhulgas ka Total ei oma soovi lõplikult loobuda võimalusest rakendada Iraani suuri süsivesinike reserve. Shell ja Repsol ütlesid, et nad võivad hilisemas etapis ettevõtmisega ühineda.

Järgmise näitena suurenenud kärast ümber Iraani energeetikasektori on see, et Ühendriikides plaanitakse tõsiselt uurida, kas Norra StatoilHydro on rikkunud Ameerika seadusi, tehes suuri investeeringuid Iraani.

Washington on olnud varasemalt eriti mures Totali pärast, kuna kardeti, et lääne investeeringute ja teadmiste sattumine Iraani energeetikasektorisse omaks palju suuremat mõju kui finantssanktsioonid. Totali juhi C.de Margerie sõnul ei jätkuks lihtsalt gaasi ja naftat kui võtta süsteemist välja Iraan ja Iraak.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2008, 19:05
Otsi:

Ava täpsem otsing