Saku: börsilt lahkumise otsustasid väikeaktsionärid

Mariliis Pinn 08. september 2008, 11:37

Tallinna Börsi reedene otsus lõpetada Saku
aktsiate noteerimine pärast 12. septembrit oli tegelikult rohkem tehnilist laadi
samm ja tegelikult otsustasid Saku börsilt lahkumise just väikeaktsionärid.

Saku Õlletehase börsilt lahkumine on üks osa ahelas, mille käivitasid tegelikult suuremad rahvusvaheliste joogitootjate ülevõtmised käesoleva aasta alguses. Taani õllegigant Carlsberg ja tema Hollandi konkurent Heineken ostsid ära ja jagasid omavahel Briti joogitootja Scottish Newcastle`i, kes oli enne võrdselt Carlsbergiga Saku Õlletehase aktsiate üks lõpp-omanikest, mõlemal 37,5%, selgitas Saku kommunikatsioonijuht Priit Põiklik.

Kuna selle tulemusel omandas Carlsberg lõpp-omanikuna üksinda 75% Saku Õlletehase aktsiatest, tuli tal seaduse järgi kohustuslikus korras teha aktsiate ülevõtmispakkumine ülejäänud 25% väikeaktsionäridele.

Tegelikult otsustasid Saku börsilt lahkumise just väikeaktsionärid, sest esimese kohustusliku ülevõtmispakkumise käigus müüs 70% väikeaktsionäridest oma aktsiad Carlsbergile.

Protsessi tulemusel kahanes väikeaktsionäride osakaal aktsiaomanike ringis 7,6%ni ja oli loogiline, et selle osa ostab Carlsberg täiendavalt ka välja.

"Samal hetkel otsustaski meie aktsiate suuromanik Carlsberg, et Saku Õlletehase aktsiate noteerimine lõpetatakse ka Tallinna börsil," teatas Põiklik. "See oli loogiline samm, sest ettevõte, mille aktsiatest vähem kui 10% on börsil vabalt kaubeldavad, ei kanna tegelikult börsiettevõtte mõtet välja ja selline aktsia ei oleks börsil kuigi likviidne."

"Kui selles protsessis midagi kahetseda, siis ehk seda, et Tallinna börs kaotas oma ühe parima ja edukama liikme, muuhulgas läbi aastate parima dividendimaksja. Loodaks vaid, et on veel ettevõtteid, kes börsile minekut kaaluvad ja et Saku saaks börsil väärikat asendust. Muuhulgas oleks väärikas, kui riik otsustaks oma ettevõtteid börsile viia," lisas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing