Kuidas naftaliivad kasutusele võtta

22. september 2008, 19:58

Naftaliivadeks nimetatakse peamiselt savist
ja liivast koosnevaid setteid, mis sisaldavad suures koguses raskeid
süsivesinikke. See on märkimisväärne energeetiline ressurss.

Näiteks Kanadas on naftaliivades teadaolevalt 137 miljardit barrelit naftat. Sellest suuremad varud on ette näidata vaid Saudi Araabial.

Siin on aga üks probleem. Raske nafta koosneb suurtest molekulidest, mis voolavad väga halvasti. Seetõttu ei ole sellist naftat võimalik Maa seest traditsiooniliselt välja pumbata. Variandiks on sarnaselt metallide kaevandamisele kogu pinnas välja kaevata ning sellest nafta kuumutamise ja kemikaalide abil eraldada. See on väga töö- ja energiamahukas ning seetõttu pole naftaliivade kaevandamisel hetkel mõtet, kirjutas New Scientist.

Calgary ülikooli teadlane Steve Larter pakub aga välja lahenduse, mille korral ei oleks vaja maapinda pahupidi pöörata. Tema ja ta kolleegide plaan näeb ette lisada puuraukude kaudu pinnasesse vesinikku ja raskeid molekule kergemaiks lagundavaid katalüsaatoreid, naftat samal ajal kuumutades. Seeläbi peaks suur osa raskematest molekulideks lagunema ning nafta hakkaks paremini voolama ning oleks väljapumbatav.

Patenditaotlust saab näha siit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. December 2008, 10:45
Otsi:

Ava täpsem otsing