Fondi rämpsvõlakirjad ostis SEB pank

Piret Reiljan 06. november 2008, 10:57

SEB Likviidsusfondi allahinnatud
võlakirjaportfelli omanikuks sai SEB pank, kes ostis ebalikviidsetest
võlakirjadest pungitava portfelli fondilt turuhinnaga ära ning ootab
nüüd väärtpaberite lunastusaegasid või tegeleb ise nende müügiga.

"Pank ostis võlakirjaportfelli fondilt turuhinnaga ja majandab seda nüüd ise edasi. Üksikuid tehinguid me ei kommenteeri," võttis olukorra kokku SEB likviidsusfondi juht Ene Õunmaa. Otsus, et pank ostab fondilt võlakirjaportfelli ära, kaasnes teatega fondiinvestoritele kahju kompenseerida. Likviidsusfondi raha seisab praegu väärtpaberite asemel hoopis tähtajalistel hoiustel ja üleöödeposiitidel.

Õunmaa sõnul müüdi osa kvaliteetsemaid võlakirju siiski ka turul juba enne kompenseerimisotsust ja portfelli pangale müümist, et fondis raha osakaalu suurendada. "Tegemist oli kõige likviidsemate instrumentide ehk siis enamasti alla aastase lunastustähtajaga rahvusvaheliste korporatiivsete võlakirjadega. Lisaks müüdi turul finantssektori muutuva intressimääraga võlakirju," märkis ta.

Kohalikke võlakirju turul kiirkorras müüma ei hakatud, et kahjumeid vältida. Õunmaa toonitas, et Eesti emitentide võlakirju on alati ostetud eesmärgiga hoida tähtajani ning neil puudus enne ja puudub ka täna aktiivne järelturg.

Allahinnatud ning madala likviidsusega kohalikud ja välismaised nn rämpsvõlakirjad on aga nüüd panga bilansis ja ootavad oma saatust. "Kas üldse ja kui palju pank võiks ülevõetud võlakirjaportfellist kahju saada, selgub tulevikus," märkis Õunmaa.

Kui suur täpselt oli võlakirjaportfelli turuväärtus ning milliseid võlakirju see sisaldas hetkel, kui see pangale liikus, ei soovitud kommenteerida. "Investorid on oma raha tagFondi rämpsvõlakirjad ostis SEB pankFondi rämpsvõlakirjad ostis SEB pankasi saanud ja võlakirjade edasine käekäik pole seega avalikkuse jaoks enam nii oluline," arvas SEB pressiesindaja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. November 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing