Christel Karits • 6. november 2008
Jaga lugu:

Märksõnaks 'kino'

Koosolekul tuli jutuks, et ma ei plaani isadepäevast suurt lugu ning üks mu meeskolleegidest tegi märkuse, et tegelen tugevama soo diskrimineerimisega.

Kindlasti on isadel õigus esikaanele, kuid arvan, et päris isadele pole tarvis nende tõelise olemasolu vajadust meelde tuletada.

Loo puudumise peamine põhjus on aga selles, et ega ürituste korraldajadki sedapuhku sellele päevale palju pühendu. Ilmselt leiavad nad, et suur osa isadest eelistab kontserdisaalile midagi ekstreemsemat või hoopis vastupidi mugavamat.

Seepärast keskendun ülesmäge tõusvale Eesti filmikunstile.

Möödunud nädalal lõppenud filmifestivalid tõid lisa Eesti filmitegijate auhinnakappi. Bathumis 3. rahvusvahelisel art-house-filmifestivalil võitis parima mängufilmi auhinna Ilmar Raagi "Klass". 1. Kórinthose rahvusvahelisel filmifestivalil võistles Andres Maimiku ja Rain Tolgi film "Jan Uuspõld läheb Tartusse" ning Jan Uuspõld tunnistati festivali parimaks meesnäitlejaks. Küprosel toimunud 3. rahvusvahelisel filmifestivalil osales ühe Eesti filmina Rainer Sarneti "Kuhu põgenevad hinged", mille peaosaline Ragne Veensalu võitis parima naisnäitleja auhinna.

Kaks auhinnatud filmidest, "Klass" ja "Kuhu põgenevad hinged", tuletavad meelde, kuivõrd tähtis on tugeva perekonna olemasolu ja toetus - just sellele võiks saabuval isadepäeval mõelda. Samas poleks paha perepeadele lubada natuke muinasjuttu ja kutsuda kallis abikaasa, isa või issi kinno Bondi vaatama. See võimalus peaks olema pea kõigis Eesti suuremates linnades.

Jaga lugu:
Hetkel kuum