Kuidas olla töö juures õnnelik

27. november 2008, 12:18

Kui töötajaid õhutati oma töö üle
sügavamalt järele mõtlema, langes põhjuseta töölt puudumine 60 protsendi võrra
ning töötajate vahetumine 75 protsendi võrra, leiti Alberta ülikooli poolt läbi
viidud uurimuses.

Katsealuste tervishoiutöötajate moraali ja ustavust oma töökohale tõstis oluliselt programm, mille käigus töötajad pidid läbi mõtlema oma töö eesmärgid ning saama aru oma töö mõttest, kirjutas Physorg.

"Avastasime, et inimesed, kes oma töö mõttest ja eesmärkidest aru saavad ning näevad, kuidas nende töö tulemusel maailm paremaks muutub, on tervemad, õnnelikumad ning produktiivsemad,” ütles uurimuse üks autoritest Val Kinjerski. Tulemused avaldati hiljuti ajakirjas Journal of Gerontological Nursing.

Uurimuses jälgiti kahte pikaajaliste tervishoiutöötajate rühma kahes erinevas Kanada hooldeasutuses. Üks 24 töölisest koosnev rühm osales koolitusel, kus õpetati hingega töö juures olemist. Sellele järgnes kaheksa iganädalast innustavat sessiooni. Töötajad sooritasid erinevaid ülesandeid, mis aitasid koostada tegutsemisplaani ning suurendada töötahet. Neil paluti mõelda oma töö sügavamate eesmärkide peale, teiste aitamise, enesehinnangu ning ühtekuuluvuse peale.

Teine 34 töötajast koosnev grupp programmis ei osalenud.

Programmi tulemusena tõusis rühmatöö tegemise sagedus 23 protsenti, rahuldus tööst 10 protsenti ning töötajate moraal 17 protsenti. Töötajate põhjuseta puudumiste vähenemise tõttu hoiti võrreldes eelmise aastaga kokku peaaegu 12 000 dollarit vaid viie kuuga peale koolituse toimumist. Töötajad näitasid ka oma patsientide vastu üles suuremat huvi ja hoolivust, ütles Kinjerski.

Uurimuse tulemused võivad aidata tööandjatel töötajaid paremini motiveerida ning õnnelikumaks muuta, ütles uurimuse üks autoritest, inimökoloogia professor Berna Skrypnek. „Motivatsioonipuudus on üks põhilisi probleeme nii tervishoiutöötajatel kui ka teistel aladel töötavatel inimestel. Töötajad peavad mõistma oma töö olulisust ning tundma oma tööst rahulolu.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing