2. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Riigikogu võttis uuesti vastu riigikogulaste palkade külmutamise seaduse

Riigikogu võttis 58 poolthäälega muutmata kujul uuesti vastu presidendi poolt 24. novembril väljakuulutamata jäetud riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse.

Riigikogu võttis nimetatud seaduse esmakordselt 53 poolthäälega vastu 19. novembril. President jättis seaduse välja kuulutamata; tulenevalt Riigikogu kodu- ja töökorra seadusest arutas Riigikogu seda uuesti, teatas riigikogu pressitalitus.

Seadus reguleerib riigikogu liikmele palga maksmist kuni 2010. aasta 28. veebruarini. Vastavalt seadusele jääb palga arvestamisel ülempiiriks 2007. aasta IV kvartali Eesti keskmine palk. Seadus ei muuda riigikogu liikmete palgasüsteemi: Riigikogu liikme palk jääb edaspidigi seotuks Eesti keskmise palgaga.

Seaduses sätestatakse ülempiir, millest kõrgemaks ametipalk fikseeritud perioodil tõusta ei saa. Keskmise palga langedes väheneb vastavalt ka ametipalga suurus. Seaduse vastu hääletas 1 riigikogu liige, erapooletuks ei jäänud keegi.

President Toomas Hendrik Ilves kuulutas 24. novembril välja Eesti keskmise palgaga seotud ametipalkade maksmise ajutise korralduse seaduse, kuid jättis välja kuulutamata riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse.

"Jätsin välja kuulutamata riigikogus vastu võetud seaduse, millega parlament soovis muuta iseendale palga maksmise korda. Seda tehes lähtusin kohustusest kaitsta Eesti Vabariigi põhiseadust, mille paragrahv 75 ütleb: “Riigikogu liikme tasu ning piirangud muu töötulu saamisel sätestab seadus, mida tohib muuta Riigikogu järgmise koosseisu kohta.” Põhiseaduse sättes sisalduv keeld on ühemõtteline. Olen lugenud väiteid, et põhiseadusest mööda vaatamise kasuks rääkivat rahva enamiku poolehoid. Arvamus, et mõnes kohas võib põhiseadust eirata, kui seda toetab osa rahvast, viib Eesti riigi ohtlikule teele," põhjendas Toomas Hendrik Ilves oma otsust tookord.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt