Romet Kreek • 2. detsember 2008 kell 22:00

Novembri hädaturg - Dubai

Novembris osutus europõhiselt maailma halvimaks aktsiaturuks Araabia Ühendemiraatide Dubai börs, mis kukkus kuu ajaga 33 protsenti.

Investorid kardavad, et üleilmne majandussurutis kukutab nafta hinda edasi ning kompaniid vähendavad kulutusi.

Pärsia lahte kolme hiiglaslikku palmikujulist tehissaart rajav kinnisvaraarendaja Nakheel tõmbab projekte koomale, koondab 15 protsenti töötajatest. Selliste suurprojektide nagu Palm Jumeirahi Gateway Toweri ja Trump International Hotel & Toweri ehitamist lükatakse edasi seoses krediidi üleilmse kokkutõmbumisega.

Valitsusele kuuluvad ettevõtted on laenanud emiraadi naabritelt ja rahvusvahelistelt pankadelt 70 miljardit dollarit, et finantseerida kinnisvarabuumi, mis on eluasemete hinnad viie aastaga neljakordistanud.

Nakheeli projektide seas prominentsemad on 300 tehissaart, mis muudavad Dubai rannajoont ja riigi kujutist maailmakaardil, ning kilomeetri kõrgune torn.

Donald Trump ja Nakheel plaanisid ehitada 600 miljoni dollarilise Trump International Hotel & Tower pilvelõhkuja.

"Nad püüavad vähendavad raha põletamist," kommenteeris Dubais tegutseva investeerimispanga Al Mal Capital tegevdirektor Robert McKinnon Bloombergile. "Nad saavad lükata tuleviku pikaajalisi projekte ja oodata, kuni turud rahunevad. See on igati kohane antud keskkonnas."

Saudi British Banki peaökonomisti John Sfakianakise sõnul on siin selge side projektide rahastamise puudumise ja projektide aeglustamise vahel.

Kuigi nafta osakaal Dubai tuludes ei ole märkimisväärne, mõjutab see naaberriikide rahastajate rahakotiraudu.

"Me ei saanud nädalavahetusel naftatootjatelt positiivset signaali," ütles naftakartelli OPEC kohtumise kohta Arqaam Capitali aktsiaturgude juht Ali Khan. "Ei paista, et nafta hind läheks lähiajal tagasi 75 dollari juurde. Me näeme, kuidas valitseb ebakindlus energiaturgudel ajal, mil arendajad tõmbuvad tagasi. See ei ole positiivne katalüsaator aktsiaturgudele," ütles ta.

Dubai DFM Generali indeksisse kuulva 29 ettevõtte kohta võib turuväärtuse alusel öelda, et suurt midagi peale finantssektori, kinnisvaraarendajate ja ehitajate seal ei leidugi. 152miljardilisest turuväärtusest 82% moodustavad nendesse sektoritesse kuuluvad ettevõtted.

Turult leiab korraliku omakapitali tootlusega ettevõtteid, mille hinna-kasumi suhe on 1-4. Ei puudu ka kehva omakapitali tootlusega ettevõtted, mille hinna-kasumi suhtarvu näidud jäävad vahemiku 9-36.

Hetkel kuum