Antarktikas on rohkem liike kui Gal?pagosel

03. detsember 2008, 13:42

Esimene põhjalik elustiku uuring nii
maismaal kui meres, mis viidi läbi Antarktise lähistel Lõuna-Orkney saartel,
andis hämmastavat tulemuse – sealt leiti rohkem loomaliike kui Gal?pagoselt,
saarestikult, mis suunas kunagi oluliselt evolutsiooniteooria rajaja Charles
Darwini mõtteid.?

Uuring on oluline lähtekoht, mis fikseerib saarestiku elustiku hetkeseisu. Selle põhjal on tulevikus võimalik öelda, mil määral on keskkonnamuutused Antarktise elustikku mõjutanud. Uuringu viisid läbi teadlased British Antarctic Survey’st (BAS) ja Hamburgi ülikoolist ning selle tulemused avaldati ajakirjas Journal of Biogeography.

Teadlased loendasid kõik nähtud loomaliigid maismaal ning kasutasid sukeldujaid ja traale, millega toodi pinnale mereelukaid kuni 1500 meetri sügavuselt. Leitud liike võrreldi andmebaasides olevatega ning leiti viis seni kirjeldamata liiki. Kokku leiti 1200 erinevast liigist loomi, mille hulgas on näiteks linde, usse, vähke ja limuseid.

Uuringut juhtinud David Barnes selgitas, et see on esimene kord, kus polaaraladel on sedavõrd ulatuslik loendus ette võetud. Tegemist on osaga Census of Marine Life (mereelustiku loendus) nime kandvast hiiglaslikust programmist, mille käigus loendatakse mereelukaid maailmamere erinevais nurkades. „On väga oluline, et me hakkaksime mõistma, kuidas tulevased keskkonnamuutused mereelustikku mõjutavad. Käesolev uuring paneb sellele aluse,“ ütles Barnes.

„Me ei osanud oodata, et nende saarte ümbruses võiks esineda sedavõrd palju liike, sest polaaralasid peetakse üldiselt liigivaesteks piirkondadeks,“ ütles Stefanie Kaiser Hamburgi ülikoolist.

Uuringud Lõuna-Orkney saartel kestsid seitse nädalat. Neist võtsid osa 23 teadlast viiest uurimisasutusest ning uuringuid teostati BASi laevalt James Clark Ross.

Lõuna-Orkney saared asuvad Antarktika poolsaare lähedal ning kuuluvad rahvusvahelise õiguse seisukohalt määratlemata kuuluvusega alade hulka. Vastavalt 1959. aastal sõlmitud Antarktika lepingule võivad seal mittemilitaarseid operatsioone läbi viia kõik lepingule allakirjutanud riigid. Sellegipoolest tekitavad saared suuri pingeid Argentina ja Suurbritannia vahel, sest esimene peab neid oma provintsi Tierra del Fuego osaks, Suurbritannia arvab aga, et Lõuna-Orkney saared on osa Antarktisest, mida nad enda omaks nõudlevad. Laurie saarel asub juba 1904. aastast Argentina uurimisjaam. Suurbritannial on uurimisjaam Signy saarel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2008, 11:31
Otsi:

Ava täpsem otsing