Ansip: uue aasta esieesmärk euro

30. detsember 2008, 13:24

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel
valitsuse aastalõpu pressikonverentsil, et uue aasta esieesmärk on Maastrichti
kriteeriumite täitmine viimaks Eesti 2011. aastal lõpuks euroala riikide
sekka.

"Põhimõtteliselt on võimalik, et täidame Maastrichti inflatsiooni kriteeriumi isegi juba järgmise aasta lõpuks või ülejärgmise aasta alguseks. See võimaldaks meil liituda eurotsooniga siis 1. jaanuarist 2011. Ega see kerge ei saa olema. Pean endiselt kõige raskemaks inflatsioonikriteeriumi täitmist. On vaja koordineeritud tegevust, et hinnad järgmisel aastal ei tõuseks," arutles valitsusjuht.

Teise olulise punktina, mis uuel aastal Eestile oluline, nimetas peaminister eelarvedefitsiidi kriteeriumi täitmist.

"Kui majanduslangus jätkub, siis seegi ei ole kergesti täidetav ülesanne, kuid seda ma pean siiski kergemini teostatavaks kui inflatsioonikriteeriumi täitmist," lisas Ansip.

Maastrichti kriteeriumite järgi peab valitsussektori eelarve puudujääk olema väiksem kui 3% SKP. Valitsussektori võlg peab olema väiksem kui 60% SKP-st. Ka peab riik osalema vähemalt kaks aastat ERM2-s (Euroopa Rahasüsteemi vahetuskursimehhanism on riikidevaheline kokkulepe, mille eesmärk on toetada vahetuskursipoliitika stabiilsust ja koordineeritust Euroopas - toim.) ja hoidma oma vääringu vahetuskursi euro suhtes stabiilsena. Inflatsioonimäär ei tohi ületada rohkem kui 1,5 protsendipunkti kolme kõige paremaid hinnastabiilsuse tulemusi saavutanud liikmesriigi keskmisest. Riigi pikaajaline intressimäär ei tohi ületada rohkem kui kaks protsenti kolme kõige paremaid hinnastabiilsuse tulemusi saavutanud liikmesriigi keskmisest.

Statistikaameti andmetel küündis novembrikuu inflatsioon kaheksa protsendini, vähenedes oktoobrikuuga võrreldes 0,3 protsendini. Viimati langesid hinnad ühekuulises võrdluses kaks aastat tagasi.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. December 2008, 14:35
Otsi:

Ava täpsem otsing