Läti langetas tulumaksu ja tõstis käibemaksu

02. jaanuar 2009, 12:36

Lätis langes üksikisiku tulumaks eilsest 2
protsenti ning käibemaks tõusis 3-5 protsendi võrra.

Sellest aastast tuleb Lätis käibemaksu endise 18 protsendi asemel maksta 21 protsenti. Alandatud käibemaksumäär tõusis viielt protsendilt kümnele ning puudutab meditsiinikaupu ja -seadmeid, laste eritoitu, soojus- ja elektrienergiat ning siseriiklikku transporti, vahendas LETA.

Senise viie protsendi asemel kehtib 21protsendiline käibemaks aga raamatutele, kommertstelevisiooni- ja videoteenustele, majutusele, veevarustusele, prügiveole, matuseteenustele, juuksuriteenustele.
Sel aastal kehtib veel kümneprotsendiline alandatud maksumäär meediaväljaannetele, kuid alates 2010. aastast tuleb ka printmeedia väljaannete eest 21protsendilist maksumäära tasuma hakata.

Läti rahandusministeerium loodab selle tulemusel täiendavaid laekumisi eelarvesse 2009-2011 igal aastal 288 miljonit latti, mis on ligikaudu 6,4 miljardit krooni. Kuna sellega aga toodete ja teenuste hinnad tõusevad, võib see ekspertide hinnangul kaasa tuua tarbimise vähenemise ning kasvava inflatsiooni. Kõige suurema löögi alla satuvad madalama sissetulekuga leibkonnad.

Teise seadusemuudatusega langetati üksikisiku tulumaksu 25 protsendilt 23 protsendile ning ühtlasi on tulumaksuvaba miinimum sel aastal varem planeeritud 100 lati asemel 90 latti, mis kroonides teeb vastavalt 2210 krooni asemel 1989 krooni.

Rahandusministeerium eeldab, et madalam üksikisiku tulumaks mõjub toetavalt majandusarengule, kuna võimaldab ettevõtjatel kokku hoida. Samuti loodetakse sellega elavdada tarbimist, kuna suureneb elanikkonna kasutuses olev raha hulk.

Seadusemuudatuse tõttu vähenevad laekumised riigieelarvesse järgmise kolme aasta jooksul igal aastal 66 miljoni lati ehk 1,46 miljardi krooni võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2009, 14:48
Otsi:

Ava täpsem otsing