Eesti Pank: intressid jätkavad langustrendi

21. jaanuar 2009, 17:05

Kui inimesed soovivad intressimäära
fikseerida, siis võib arvestada asjaoluga, et intressid on langenud kõikjal
maailmas ning langustrendi jätkumist on oodata ka edaspidi, ütles Eesti Panga
finantsvahenduse osakonna juhataja Jaak Tõrs.

„Kolmekuise Euribori futuuride põhjal ootavad turud aasta lõpuks Euribori tasemeks 1,8-1,9 protsenti, mis on praegusest tasemest 0,4-0,5 protsendipunkti võrra madalamal,“ rääkis Tõrs. Euribori areng sõltub edaspidi eelkõige usalduse taastumisest pankadevahelisel laenuturul ning sellest, kas ja kui palju otsustab Euroopa Keskpank lähitulevikus intresse alandada, lisas ta. „Viimastel kuudel on mõlema puhul olnud selge trend madalamate intresside suunas,“ märkis Tõrs.

Intresside fikseerimine on Tõrsi sõnul abiks neile, kes eelistavad maandada intressimäärade muutumisest tulenevaid riske, näiteks hoida oma laenumakset muutumatuna pikema aja jooksul. 2008. aasta teises ja kolmandas kvartalis võetud eluasemelaenudest olid Tõrsi sõnul fikseeritud intressimääraga keskmiselt 9 protsenti laenudest.

„Intressimäära swap on üks levinud, kuid kindlasti mitte ainus intressiriski juhtimise võimalus,“ kommenteeris Tõrs, kuivõrd mõttekas oleks kasutada ettevõttel intressimäära swappi ja selle kaudu intress fikseerida. Tema hinnangul on iga finantsinstrumendi kasutamise juures kõige olulisem, et osapooltel on põhjalik arusaam selle eesmärgist ja toimimisest. „Arvestama peab, et iga riski maandamisega kaasneb mingi hind,“ toonitas Tõrs.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 11:14
Otsi:

Ava täpsem otsing