Raivo Vare: valida on devalveerimine või elatustaseme oluline langus

27. jaanuar 2009, 14:30

Eestil tuleb valida, kas lepime
elatustaseme olulise langusega või devalveerime krooni, leiab majandusekspert
Raivo Vare.

Kui me palkade ja hindade alandamisega – aga see tähendab ka elatustaseme alandamist – praegu lõpuni kaasa ei lähe, siis see tähendab, et me devalveerime krooni ja enne kui me eurole üle läheme, ütles Vare.

"Ma tahaksin uskuda, et see ei juhtu enne, kui toimub eurole üleminek, sest sel hetkel see saab juhtuda tehniliselt väga kergesti," kommenteeris ta devalveerimise võimalikkust videointervjuus Eesti Ekspressi ajakirjaniku Toivo Tänavsuu blogis.

Kuigi Eesti krooni kurss euro suhtes on fikseeritud, otsustavad lõpliku eurole ülemineku kursi Euroopa Liidu rahandusministrid, nende seas ka Eesti rahandusminister.

Raivo Vare sõnul hakkavad Eesti majanduslikud näitajad ja välisbilanss seoses dollari ja naela kukkumise ning euro ja sellega seotud krooni tugevnemisega halvenema, sest osa ekspordist muutub konkurentsivõimetuks.

"Kui suur on meie võimekus seda elatustaseme halvenemist ja hindade ja palkade langust välja kannatada, sest sellel on ka poliitiline dimensioon, eriti eesseisva permanentse valimisperioodi foonil," küsis Vare.

Eestis toimuvad tänavu Euroopa Parlamendi ja kohalike omavalitsuste valimised.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2009, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing