Merrill Lynch: devalveerimistõenäosus Balti riikides 33%

27. jaanuar 2009, 13:22

Kõige mustema stsenaariumi korral võib
Swedbank kaotada veel 56 miljardit Rootsi krooni, kirjutab Merrill Lynch värskes
analüüsis. 48 miljardit Rootsi krooni kahjumit tuleks Balti riikidest võimaliku
devalveerimise korral, mille tõenäosust hindab pank 33%le.

Lõviosa sellest tuleks võimalikust devalveerimisest Balti riikides, vahendas uudistebüroo Direkt.

Baasstsenaariumi järgi teenib Swedbank 2009. ja 2010. a Balti riikidest tagasihoidlikku kasumit.

Merrill Lynchi analüütikud hakkasid jälle analüüsima Swedbanki aktsiat, andes sellele turutootlusest madalama tootluse hinde. Aktsia hinnasihiks seati 29 Rootsi krooni.

„Ehkki puht optiliselt on Swedbanki aktsia hind täna väga atraktiivne, ei näe me aktsia tõusu enne kui investorite usaldus varade kvaliteedi suhtes paraneb,“ kirjutab Merrill Lynch tänase kuupäevaga dateeritud analüüsis.

Teiste Põhjala pankadega võrreldes on Swedbanki kapitaliseerituse näitajad tugevad, kuid lisaks majanduslangusega kasvavatele laenukahjumitele näeb Merrill Lynch kolme valdkonda, mis varade kvaliteedi osas muret teevad: Ida-Euroopasse antud laenud, USA pankrotistunud investeerimispangaga Lehman Brothers seotud varad ning veel 81 miljardi Rootsi krooni väärtuses varasid, mida hinnatakse mudelite alusel.

„Pessimistliku stressitesti korral näeme täiendavaid kahjumeid 56 miljardi Rootsi krooni ulatuses, millega Tier 1 kapital (kapitali adekvaatsus) langeks 2010. a lõpuks alla 5% taset,“ kirjutas Merrill Lynch.

48 miljardit Rootsi krooni kahjumit tuleks Balti riikidest võimaliku devalveerimise korral, mille tõenäosust hindab pank 33%le.

Põhjala pankadele prognoosib Merrill Lynch laenukahjumeid 2008. a keskmiselt 0,19%, alanud aastal 0,45% ning aastal 2010. 0,65% laenuportfellist.

Swedbanki puhul on vastavad näitajad 0,21% 2008. aastal, 0,63% jooksval aastal ning tuleval aastal 0,98%. Baasstsenaariumi järgi kasvavad laenukahjumid Balti riikides maksimaalselt 2,22%le laenuportfellist.

Swedbanki osalemine riigi abipaketis pankadele tähendab, et lähiajal ei ole likviidsuse pärast vaja muretseda. Sarnastest pankadest madalam krediidireiting ning olukord, kus üle poole finantseeringust saadakse kapitaliturgudelt,tähendab aga Merrilli hinnangul seda, et pikemas perspektiivis on likviidsus ja raha hind Swedbanki jaoks olulised küsimused.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 22:27
Otsi:

Ava täpsem otsing