BÖRS: pangad minemas kolme tuule poole?

Mait Jüriado 04. veebruar 2009, 23:10

Finantssektoris haiseb. Bank of
America kukkus alla 5 dollari. Dow taas alla 8000 punkti. Indeksid täna
-1%.

Kuigi USA aktsiaturud alustasid päeva paljulubavalt ning esimene turutund tehti optimistlik tõus, hakati tasapisi plusse käest andma. Finantssektorist tuleb jätkuvalt tugevat haisu. Juba eile ei käitunud finantssektor koos turu üldise tõusu taustal hästi. Täna vajus Bank of America esimest korda üle 14 aasta alla viie dollari piiri. Suure tõenäosusega võib juhtuda, pangahiiglased jäävad küll ellu, kuid investoritele võidakse kott pähe tõmmata, nagu see juhtus pankrotistunud pankade Lehman Brothersi ning Bear Stearnsi aktsionäridega.

Dow Jones tööstusindeks kukkus täna 121 punkti ehk 1,5% 7957 punktini. S P 500 indeks kukkus 0,75% 832 punktini. Nasdaq indeks lõpetas päeva miinuses 0,08% ning Russell 2000 kukkus 0,98%.

S P 500 indeksi 264 ettevõtte kasumid, kes seni on avaldanud oma neljanda kvartali majandustulemused, on kukkunud keskmiselt 36% võrreldes aastataguse ajaga, näitab Bloombergi statistika. Ettevõtete kasumid on kukkunud rekordiliselt viimased kuus kvartalit järjest.

Viimase kuu ajaga on kõige rohkem kukkunud finantssektor, olles langenud keskmiselt 21%, tööstussektor on kukkunud keskmiselt 12%, materjalisektor kukkunud 8%. Kõige paremini on püsinud tervishoiusektor, olles kuu ajaga kukkunud veidi vähem kui 2%.

ISM indeks, mis mõõdab erinevate mittetööstusettevõtete üldist hinnangut majandusele, näitas jaanuaris tõusu ning tõusis 42,9%ni. Detsembris oli indeks 40,1% ning novembris rekordiliselt madal, kukkudes 37,4%ni. Analüütikud ootasid jaanuari kohta 39%-list näitu. Indeksi näit üle 50% näitab üldiselt head majanduslikku olukorda.

USA erasektorist kadus jaanuaris 522 000 töökohta, näitas tänane ADP indeks. Majandusteadlased ootavad nüüd töökohtade vähenemist jaanuarikuus 525 000, mis oleks juba viies järjestikune kuu, kui ühes kuus on kadunud rohkem kui 400 000 töökohta.

President Obama on agaralt sõna võtnud Wall Streeti boonuste ja palkade üle. Obama tahab kehtestada nõude, mille järgi saavad valitsuselt raha saanud finantsasutuste juhid palka mitte rohkem kui 500 000 dollarit aastas.

Bank of America (BAC) aktsiad kukkusid täna 11,3% ja maksid 4,7 dollarit. Citigroup (C) suutis 0,9% tõusta ning maksis päeva lõpus 3,49 dollarit. Goldman Sachs (GS) oli üks vähestest tugevalt käituvatest finantssektori aktsiatest, tehes tõusu 6,2%. JPMorganChase (JPM) kukkus 0,04%.

Microsofti (MSFT) asutaja Bill Gates on viimasel ajal agaralt ettevõtte aktsiaid müünud. 28. jaanuaril müüs Gates 3 miljonit aktsiat, 29. jaanuaril 2 miljonit aktsiat ning 30. jaanuaril miljon aktsiat. Müüdud aktsiate väärtus küündis üle 1,3 miljardi eesti krooni. Tarkvaragigandi aktsiad tõusid täna 0,7% ja maksid 18,63 dollarit. Loe lisa siit.

Time Warner (TWX) sai neljandas kvartalis 16 miljardit dollarit kahjumit. Selle aasta kasumiks oodatakse umbes sama palju kui 2008. aastal. Ettevõtte aktsiad olid täna languses 3,7%.

Time Warneri rivaali Walt Disney (DIS) aktsiad kukkusid 7,9%. Ettevõtte kasum kukkus 32%. Viidati nõrgale DVD müügile ning reklaamitulude vähenemisele.

Videomängude tootja Electronic Arts (ERTS) tõusis 11,4% 17,27 dollarile. Ettevõte plaanib kulusid piirata peale 641 miljoni dollari suuruse kvartalikahjumi teatamist.

Maailma suuruselt teine toiduainetootja Kraft Foods Inc. (KFT) teatas, et 2009. aasta kasumid tulevad väiksemad kui eelmine kord prognoositi. Ettevõtte aktsiad kukkusid päeva lõpuks 9,15% 26,11 dollarini.

Costco Wholesale (COST) langes 6,8%. Ettevõtte andis kasumihoiatuse ja ootab teise kvartali kasumiks vähem kui analüütikud seni ootasid. Ülejäänud aastaks prognoose ei tehtud.

Alcatel-Lucent (ALU) raporteeris 5 miljardi dollari suurusest neljanda kvartali kahjumist. Ettevõte on jätkanud oma häbistavat trendi ja pole iial olnud kasumlik. Ettevõtte aktsiad kukkusid 1,1%.

Panasonic (PC) hoiatas, et saab 4,2 miljardit dollarit kahjumit terve aasta eest ning koondab 15 000 töötajat. USAs noteeritud ettevõtte aktsiad kukkusid täna 1%.

Peale turu sulgemist avaldavad kvartalitulemused teiste seas Cisco Systems (CSCO), Dolby Labs (DLB), Drugstore.com (DSCM), Novellus (NVLS) ja Visa (V)

Kullaunts dollarites maksis päeva lõpus 908,4 dollarit ehk +1,8%.

Nafta maksis päeva lõpus USAs Nymexil 40,3 dollarit barrel ehk -1,1%. Loe lisa siit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing