Analüütik: Swedbanki kriis on panga omanike kriis

10. märts 2009, 12:20

Oluline on vahet teha, et Swedbankis toimuv
on panga omanike kriis, mitte märk sellest, et pank on kokku kukkumas, kirjutab
Rootsi majanduslehe Dagens Industri börsianalüütik Björn Wilke tänases
lehes.

Pikaajalise investori jaoks on Swedbanki aktsia hind täna allpool taset, millega pank 1995. aastal börsile tuli – lojaalsus pole end ära tasunud.

Ja ka tulevik on ebakindel – eilne teade sellest, et pank jätab eelmise aasta eest dividendi maksmata ning kosutab oma kapitalibaasi, ei välista, et pank läinud detsembris korraldatud uusemissioonile lisaks aktsionäridelt veel raha juurde küsib, kirjutab analüütik.

Kui mängida mõttega, et 5% Ida-Euroopasse antud laenudest tuleb korstnasse kirjutada, tähendab see 12 miljardit Rootsi krooni. Kui see kõik uue kapitaliga katta, on vaja niisama suurt uusemissiooni. Aktsia emissioonihind tuleb ilmselt määrata tänasest 20 Rootsi kroonist veelgi madalamal tasemel, arutleb analüütik.

Just võimaliku uusemisiooni pärast on Swedbanki aktsiat raske hinnata. Perspektiivis kasvavad panga kasumid paari kõhna aasta pärast jälle. Küsimus on aga selles, kui paljude aktsiate vahel need edaspidi jagunevad.

Swedbanki aktsia on surve all paljudel põhjustel – aastaga on langus 87%. Kui hind veidi kosub, on see ehk paras hetk oma raha väiksemate kahjudega välja võtta, kirjutab analüütik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2009, 12:46
Otsi:

Ava täpsem otsing