EL lubab restoraniroale madalamat käibemaksu

11. märts 2009, 10:19

Euroopa Liidu rahandusministrid jõudsid
eile poliitilisele kokkuleppele, mis võimaldab liikmesriikidel soovi korral
rakendada teatud tööjõumahukatele teenustele madalamat käibemaksu.

Prantsusmaa näiteks on juba aastaid lobitööd teinud selle nimel, et restoranitoidu käibemaks võiks olla madalam. Saksamaa on niisama pikalt sellele vastu seisnud. Praegune ränk majanduslangus on aga Saksamaa vastuseisu pehmendanud, kirjutas agentuur Bloomberg.

Käibemaks on ELi seadustega reguleeritud maks, mille määraks on kehtestatud 15-25%. Konsensust nõudva kokkuleppega on aga võimalikud erandid.

Rahandusministrite eilne kokkulepe annab kõigile liikmesriikidele võimaluse kehtestada madalam käibemaks näiteks remonditöödele ja juuksuriteenustele. Seni kehtis taoline erand vaid 11 liikmesriigile.

„Mõned teemad, mis täna lahenduse leidsid, on üleval olnud üle kümne aasta,“ ütles ELi maksuvolinik Laszlo Kovacs.

Saksamaa leppis kompromissiga kahel tingimusel, kommenteeris Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück pärast ministrite kohtumist. „Esiteks, et erandid on võimalikud ainult teatud kitsastes valdkondades, ja teiseks, et sellel teemal on nüüd joon all – romaanile ei tule lisaköiteid,“ ütles minister. Saksamaa on mures, et erandid võivad levida ka teistele kaupadele ja teenustele.

Taani, Leedu ja Saksamaa ütlesid, et ei kavatse madalama käibemaksu võimalust lisandunud valdkondades kasutada ning kutsusid ka teisi liikmesriike eeskuju järgima. Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde ei öelnud eile veel, kuidas Prantsusmaa plaanib restoranitoitudele madalamat käibemaksu rakendada. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on pakkunud käibemaksu alandamist restoranitoitudelt Prantsusmaal praeguselt 19,6 protsendilt 5,5%le.

Hollandi rahandusminister ütles eile, et madalamat käibemaksu võidakse rakendada enam kui 15 aastat vanade majade renoveerimisele. „Ütlen esimesena, et majanduskriisi me sellega ei lõpeta,“ ütles Jan Kees de Jager.

Helsingin Sanomat kirjutab täna, et Soome valitsus on lubanud kärpida restoranitoitude käibemaksu samale tasemele toidukaupade käibemaksuga, kui EL selleks loa annab. Luba on nüüd olemas.

Soomes alaneb toidukaupade käibemaks oktoobris 17 protsendilt 12 protsendile, kirjutas leht. Valitsus on välja arvutanud, et restoranitoidult käibemaksu alandamine vähendaks maksutulusid 315 miljoni euro võrra. See raha ei jõua tingimata tarbija taskusse, kui restoranipidaja toitude hinda ei langeta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2009, 10:53
Otsi:

Ava täpsem otsing