Uuring: tarbimist piirab 72% Eesti inimestest

19. märts 2009, 16:36

Faktum Ariko uuringust selgus, et
tervelt 72% inimestest piiravad varasemast enam oma kulutusi.
Piiranguid tehakse eelkõige meelelahutuselt, riietelt ja jalatsitelt ning
toidult.

Tunduvalt vähem hoitakse eelmise aasta suvega võrreldes kokku bensiini ja transpordi pealt, mis on ka ainus langenud kululiik kokkuhoidjate seas. Tarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks on alates eelmise aasta septembrist pidevalt pessimismipoolel püsinud ning veel pessimistlikumas suunas liikunud, nähtus uuringust.

„Indeks on selgelt miinuspoole suunas, arvestades konteksti pole see ka üllatav,“ tõdes uuringufirma juhatuse liige ja uuringute juht Kalev Petti. Uuringu järgi on saja punkti skaalal indeks praegu 38,3. Petti sõnul loetakse pessimismiks punktisumma langemist alla 50. Läinud aasta detsembris oli indeks 40,8.

Kui väga karmi negatiivset muutust majanduses ei toimu, võib olla lootust, et selle aasta juunist võib isikliku finantsseisu ootuse indeks jääda püsima või langeda senisest tunduvalt vähem, lausus Petti. Oluliselt oma tarbimist piiranute arv oli möödunud aasta aprillis pea sama suur kui praegu, teisel poolaastal toimus hooajaline stabiliseerumine.

Ootuste paranemist on oodata suhteliselt pika viiteajaga, kuna isegi kui majandusel ja ettevõtetel hakkab paremini minema, siis kohe töökohti juurde looma ei looda, kuna ettevõtted näevad, et efektiivsust on võimalik saavutada ka vähendatud töötajatega, selgitas Petti.

Hinnatud indeksi komponentidest peatusid ainsana majandusolukorra edasise trendi ja elukvaliteedi edasise trendi indeksite langus. Elukvaliteedi rahulolu indeks on olnud suhteliselt kõrge, arvestades olusid, kommenteeris Petti. Lähima kuue kuu kohta prognoosisid uuringus osalenud inimesed, et nende elukvaliteet ei lange.

Vanuselises jaotuses nähtus, et võrreldes detsembriga on optimistlikumaks muutunud pensionärid. „Kui kellelgi Eestis hästi läheb, siis see on pensionär,“ kommenteeris Petti ning lisas, et iseenesest on see hea, kui pensionärid nii arvavad. Kõige halvemini hindavad oma olukorda 45- 64 aastased, kellel uuringu juhi sõnul on ka enim probleeme töö kaotamise järel uue leidmisega.

Tarbijate üldine optimismi- pessimismi indeks koosneb seitsmest alamkomponendist- Eesti majandusolukorra taju, Eesti majandusolukorra trendi taju, isikliku elukvaliteediga rahulolu, elukvaliteedi edasine trend, elukvaliteedi senine muutus, isikliku tarbimise piiramine ning isikliku finantsseisu ootuse hinnang. UurTarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks vanuse lõikesingTarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks vanuse lõikesus küsitleti 500 15-74 aastast inimest. Tarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks vanuse lõikes

Tarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks vanuse lõikes Tarbijate üldine optimismi-pessimismi indeks vanuse lõikes

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. March 2009, 16:36
Otsi:

Ava täpsem otsing