Oktoobris läheb uueks soomlaste viinaralliks

26. märts 2009, 11:12

Soome valitsus otsustas teisipäeval, et
alkoholiaktsiisi suurendatakse oktoobri alguses 10 protsendi võrra.

Eelmine sellekohane aktsiisitõus tehti alles käesoleva aasta alguses, vahendas Kauppalehti. Riigi osalusega alkofirma Altia tegevjuht kahtlustab, et alkoholiaktsiisi suurendamine ei tooda riigile valitsuse soovitud 70 miljoni euro suurust täiendavat tulu, vaid õhutab üle lahe viinarallile.

Alkoholitootmise ja vahendamise ettevõtte Altia andmetel vähenes kangete jookide müük Soomes juba eelmisel aastal viis protsenti. Samas deklareerimata viina vedu Eestist kasvab kiiresti ja jookide sissetoomisele võib viidata ka Soome turistide tihe reisimine.

Altia käive vähenes eelmisel aastal 1,2 protsendilt 463,3 miljoni euroni ja tegevuskasum vähenes 15,3-lt 11,7 miljoni euroni. Riik ei võta sel aastal äriühingust dividende üldse välja.

Valitsuse alkoholiaktsiisi lahendust kritiseerib ka Õllepruulimise-ja Karastusjookide liit, kelle arvates oluline alkoholiaktsiisi suurendamine ei ole praeguses etapis vajalik. „Meil on juba praegu Euroopa Liidu kõrgeimad õllemaksud, mida hoogne tõus on kahe aastaga pingutatud 30 protsendini,” nentis liidu tegevdirektor Timo Jaatinen.

Õllepruulimissektori arvates tulnuks maksu suurenemist edasi lükata, kuni on näha, kuidas eelmine maksu tõstmine mõjutab müüki ja Eestist tulevat importi.

Soomes on keskmise kangusega õlu maks nüüd euro ja Eestis 20 senti liitri kohta. Ka laevatranspordi võimsust Soome ja Eesti vahel on viimasel ajal oluliselt suurendatud

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2009, 17:57
Otsi:

Ava täpsem otsing