Daimler loobub viimasest osast Chryslerist

28. aprill 2009, 13:36

Daimler teatas eile loobumisest 19,9%
osalusest Chrysleris, sellega on 1998. aastal sõlmitud ja Saksa ettevõttele
ei midagi head toonud partnerlus lõppenud.

Daimler lubas järgmise kolme aasta jooksul paigutada Chrysleri pensioniplaani 600 miljonit dollarit ning unustada laenud, mida ta andis Chryslerile selle 80,1% osaluse müügil Cerberus Capital Managementile aastal 2007, kirjutas New York Times.

Nõnda on Cerberus nüüd Chrysleri sajaprotsendiline omanik enne ülehomset, mil ettevõte peab USA presidendi Barack Obama administratsiooni nõudel teatama ühise tegutsemise alustamisest Fiatiga või vastasel juhul arvestama pankrotiavalduse esitamise võimalusega.

Chrysleri töötajad hääletavad sel nädalal üleeilse kärpekava kokkuleppe üle. Samuti peavad töölised otsustama, kas võtta vastu töölt lahkumise kompensatsioon, mille tähtaega on eilselt pikendatud 25. maini. Seega saavad töölised otsustamisel arvestada, kas ettevõte on pankrotis.

Fiati oodatakse omandavat Chrysleris olulist osalust raamkokkuleppe alusel, mille ettevõtted märtsis sõlmisid. Chrysler saaks ligipääsu Fiati tehnoloogiale ja väikeautode platvormidele ning Fiat saaks naasta USA turule, kust ta 1983. aastal lahkus.

Daimleri teatel on nüüd unustada lubatud laenud Chryslerile juba varem maha kantud, kuid osalusest loobumine kahandab tema teise kvartali tulu 700 miljoni dollari võrra.

11 aastat tagasi rääkisid Daimleri juhid võrdsete liitumisest, kui Daimler panustas üritusse 36 miljardit dollarit. Detroitis nähti aga tehingut kui Chrysleri ülevõtmist. Lubatud-oodatud sünergia ettevõtete vahel jäi tulemata ning üheksa aastat hiljem maksis Daimler sisuliselt Cerberusele peale, et too enamusosaluse üle võtaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 14:37
Otsi:

Ava täpsem otsing