Elu nimel rabelenud Evli kukkus sügavasse kahjumisse

25. mai 2009, 15:18

Ellujäämise nimel inimesi koondanud ja
struktuuri muutnud Evli Securities jäi möödunud aastal 41,3 miljoni kroonise
käibe juures 54,1 miljoni krooniga kahjumisse.

Konsolideeritud puhaskahjum suurenes 5,6 korda, selgus värskest aastaaruandest. Aasta varem oli Evli kahjum 99,7miljonilise käibe juures 9,7 miljonit krooni.

"Majandusaasta ei olnud finantsasutustele kerge mitte kusagil maailmas ning eriti raske oli see investeerimispanganduse valdkonnas. See oli aasta, mil nägime olulisi struktuurilisi muudatusi majandusharus, paljud investeerimispangad pidid finantskriisi ajal vaeva nägema ellujäämisküsimustega, mitmel juhul pidid valitsused sekkuma, et abistada hädasolijaid," selgitas aruanne.

Evli Securities ASil ei olnud majandusaasta aruande väitel suuri probleeme, kuid üleilmsete turgude mõju tõttu oli raske eeldada, et finantskriis ei avalda mingit negatiivset mõju. Nii kapitaliturgude, ettevõtete rahanduse kui ka varahalduse äriüksuste tegevuses oli 2008. aastal raskusi ning nende tegevusmaht vähenes oluliselt. Kapitaliturgude osakonna vahendustasud jäid minimaalseteks, kahju kanti olemasolevast kauplemisportfellist.

Ehkki aasta algas paljutõotava tehingute mandaatportfelliga, tühistas ettevõtete rahanduse osakond keeruliste turutingimuste tõttu kõik kavandatud tehingud omakapitaliinstrumentidega ning lükkas mõneks ajaks edasi ühinemis- ja ülevõtmistehingud. Aasta kokkuvõttes teenis Evli ettevõtete rahandusest marginaalset tulu, kuna sõlmiti vaid kaks tehingut. Väärtpaberiemissioone ei korraldatud.

Evli grupi keskmine töötajate arv oli mullu 50. Aasta lõpuks oli Eestis, Lätis ja Leedus palgal kokku 37 inimest. Ettevõtte tööjõukulud vähenesid aastaga 2,7%, moodustades 51,3 miljonit krooni. Juhatuse töötasu oli kokku 13,6 miljonit krooni ja nõukogu liikmete töötasu 11,3 miljonit krooni.

Majandusaasta allkirjastamise hetkel oli Evli Securities ASil seitse juhatuse liiget. Seejuures maksti 2008. aastal lahkunud juhatuse ja nõukogu liikmetele 6,2 miljonit krooni töö- ja teenistuslepingu lõpetamise hüvitist.

Finantsnõustamine tõi tunamulluse 17,5 miljoni asemel sisse vaid 7,4 miljonit krooni. Kui 2007. aastal korraldas Evli 31,8 miljoni krooni eest väärtpaberiemissioone, siis mullu ei saadud selle eest sentigi. Ka tulu väärtpaberivahendusest vähenes. 39,3 miljoni asemel sai Evli 33,9 miljonit krooni. Tütarettevõtete müügist teenis Evli 4,7 miljoni krooni kasumit.

Administratiivkulud vähenesid 51,5 miljonilt kroonilt 36,2 miljonile kroonile. Seejuures kahanesid kontorikulud 15,1 miljonilt 11,4 miljonile, lähetuskulud 5,1 miljonilt 3,8 miljonile, transpordikulud 2,9 miljonilt 1,2 miljonile ja turunduskulud 8,6 miljonilt 3,4 miljonile kroonile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2009, 17:24
Otsi:

Ava täpsem otsing