Tom Perkins müüs miljardijahi

05. august 2009, 12:30

Maailma suurima superjahi omanik, Silicon
Valley kröösus Tom Perkins müüs oma 88meetrise purjelaeva 1,1 miljardi krooni
eest, vahendas Times.

Klipperpurjestusega jahi raapurjeid seadistati täielikult puldist juhitavate elektrivintside ja mootoritega, spetsiaalselt selleks mõeldud arvutiprogramme kirjutas ka Perkins ise. Purjeka kolm süsinikkiust masti ulatuvad 20 korruselise maja kõrgusele ja 15 purje pind on sama suur kui pool Wembley jalgpallistaadionit – 2396 ruutmeetrit.

Silicon Valley rajaja, Google'i stardi- ja riskikapitalist Tom Perkinsi imejahi laevasilla juhikonsooli abil piisab vaid ühest mehest, et kontrollida purjede asetust ja sõidusuunda tuule ja hoovuste suhtes. Laevateki aluse art deco stiilis interjööris leidub kaheksa kajutit meeskonnale, kuus külalistetuba, jõusaal ja Bugatti võidusõiduauto skulptuur.

Arvatakse, et Perkins langetas hinda kolmandiku võrra sellest, millega neli aastat tagasi Türgist aluse tellis. Ostjat ei avalikustata.

Beneteau jahtide müügiga tegeleva Eero Panga sõnul tegelevad nemad pigem heade sõiduomadustega purjekate müügi kui luksuskaubaga ning selles kategoorias äkilisi müüke ei esine. „Meil ei ole nii tugevat järelturgu, et mingit protsenti öelda. Raske umbkaudset statistikat teha, kuid kolmandiku võrra jahtide hinnad kindlasti langenud pole. Müüjad on nüüd muidugi nõus rohkem järele andma, kuid selleks peab eelkõige ostja leiduma. Samuti ei ole meie liisitud jahte ostja edasi müüma pidanud, vaid on kohustustega ilusti hakkama saanud. Eks näeme, mis järgmine hooaeg toob,” kommenteeris ise aktiivselt purjetav Pank.

Majanduse madalseisust olenemata on säilinud nõudlus superjahtide järele. Ajakirja Yacht Report andmetel seilab maailma vetel 3500 ülikallist jahti ning aasta lõpuks suureneb see number 4162ni. Eestis kanti eelmisel aastal registrisse üle 1300 uue väikelaeva.

Tom Perkins müüs miljardijahi Tom Perkins müüs miljardijahi


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. August 2009, 12:30
Otsi:

Ava täpsem otsing