Soome majandus juulis rekordlanguses

07. oktoober 2009, 10:33

Soome SKP kahanes juulis senise arvestuse
andmeil kõige kiiremas tempos, mis viitab languse jätkumisele veel ka kolmandas
kvartalis.

Tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP kahanes aasta baasil juulis 11,6%, teatas täna Soome statistikaamet. Juunis oli langus korrigeeritud andmeil 8,9% varem prognoositud 11,1%se languse asemel.

Langus Soome majanduses on kestnud juba 10 kuud järjest, ning ületas juulis agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute oodatud 10,4%se languse. Eelnenud kuuga võrreldes kahanes Soome SKP juulis 1,6%.

„See on jätkuvalt väga halb number, mida kiskusid alla kehvad tööstustoodangu näitajad,“ ütles Bloombergile Nordea ökonomist Reijo Heiskanen. Septembri alguses prognoosis ta, et kolmandas kvartalis saab Soome majandus põhjast läbi. „Olen jätkuvalt seda meelt,“ ütles Heiskanen. „Usun, et septembris ja oktoobris on näitajad juba palju paremad.“

Soome majanduses, mis tegi teises kvartalis rekordilise kukkumise, võis langus jätkuda ka septembris, ehkki riigi kahe suurima kaubanduspartneri Saksamaa ja Rootsi majandus on toibumas, kirjutas Bloomberg. Ekspordinõudluse järsk vähenemine oli peamine põhjus, miks tööstustoodang oli juulis aastatagusega võrreldes veerandi võrra vähenenud.

Soome Panga prognoosi järgi ei taastu majanduses kasv enne 2011. aastat. Panga prognoosi järgi kahaneb SKP tänavu 7,2% ning järgmisel aastal ei kasva ega kahane.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2009, 12:11
Otsi:

Ava täpsem otsing